Vědci zjistili, že organismus reaguje na tučné jídlo jako na infekci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Strava bohatá na nasycené tuky, cukr a sůl a bez náznaku čerstvé zeleniny a ovoce vyvolává obdobnou imunitní reakci jako mikrobiální infekce.

Němečtí lékaři odhalili závažné reakce organismu na stravu složenou výhradně z toho, čemu se nejen v odborné literatuře přezdívá západní dieta, tedy jídlo obsahující vysoký podíl nasycených tuků, cukru a soli s minimálním podílem ovoce, zeleniny či alespoň vlákniny. Imunitní systém organismu na tuto stravu podle vědců reaguje stejně, jako by čelil silné mikrobiální infekci: zvýší počet imunitních buněk v krvi.

Vědci experimentovali s myškami, které měsíc krmili ekvivalenty západní diety. V průběhu týdnů pak myškám odebírali krev a kontrolovali ji na nejrůznější parametry. „Nečekaně došlo ke zvýšení počtu granulocytů a monocytů,“ uvedla členka výzkumného týmu na University of Bonn Anette Christová.

Aktivita výše zmíněných bílých krvinek nasměrovala zájem lékařů ke specifickým genům, které změna myší stravy aktivovala, a to obzvláště těm zodpovědným za funkci progenitorových buněk. Ty jsou zodpovědné za „trénování“ bílých krvinek a nedávno u nich bylo jiným výzkumem prokázáno, že si dokážou svým způsobem pamatovat poslední typ infekce, kterému organismus čelil, aby urychlily svoji odezvu v okamžiku, kdy se tato infekce vrátí.

Právě existence této „paměti“ a dlouhodobá expozice nezdravou stravou může být podle lékařů a dietologů zodpovědná za stávající epidemii obezity a jiné chronické potíže sužující západní svět – třeba i cukrovku druhého typu. O tomto pojítku zatím ale jen spekulují, výše zmíněná imunitní reakce na stravu je potvrzená zatím jen u myší. Podle lékařů je ale vysoce pravděpodobné, že bude existovat i u člověka.