Vikingové vypadali jinak, než jsme si mysleli, ukázala vědecká studie

Vikingové, snímek z populárního seriálu.

Vikingové, snímek z populárního seriálu. Zdroj: Profimedia.cz

Foto ze seriálu Vikingové.
Seriál Vikingové.
Seriál Vikingové.
Socha vikinga Leifa Erikssona na Islandu.
Vikingové
6
Fotogalerie

Stereotypní obraz nebojácných skandinávských válečníků, které si dnes představujeme jako světlovlasé bojovníky s bledou kůží, zřejmě dostane pořádnou ránu. Vědci provedli doposud největší skenování DNA z pozůstatků Vikingů a zjistili, že ve skutečnosti vypadali jinak, než jsme si doposud mysleli. Uvedl to web Science Alert.

Zkoumání bylo podrobeno celkem 442 vikingských koster, které byly nalezeny po Evropě. DNA těchto pozůstatků odhalilo, že mnozí Vikingové měli tmavé vlasy, ne blonďaté. „Výsledky mění vnímání toho, kdo vlastně Viking byl. Až dosud jsme v podstatě nevěděli, jak vypadali,“ uvedl evoluční genetik Eske Willerslev, který působí na Univerzitě v Cambridge a Univerzitě v Kodani. „Historické knihy bude třeba aktualizovat,“ doplnil. 

V nové studii - dosud největší genetické analýze Vikingů - vedl Willerslev tým desítek vědců, kteří zkoumali zbytky vikingských koster získaných z archeologických nalezišť ve Skandinávii, Velké Británii, Irsku, na Islandu, v Grónsku, v Rusku a v dalších zemích. Většina kosterních pozůstatků pochází z doby zhruba 793–1066 našeho letopočtu. 

Skenováním DNA bylo také zjištěno, že před i v průběhu vikingského věku, se do krevních linií původních Vikingů dostávaly genetické informace z Asie, jižní Evropy nebo Britských ostrovů. Mnoho Vikingů tak například mělo tmavé vlasy.

Jednotlivé vikingské národy se dělily i podle toho, kde byla jejich poloha. „Dánští Vikingové odjeli do Anglie, zatímco švédští Vikingové do Pobaltí a norští Vikingové do Irska, na Island a do Grónska,“ uvedl Ashot Margaryan z univerzity v Kodani. Podle něj byly některé kmeny Vikingů izolovanější a některé naopak zcestovalejší. I proto zde proudilo více genetických informací i od jiných národů.

Analýzy uvádějí, že asi šest procent obyvatel Británie má vikingskou DNA, ve Švédsku je to 10 procent.