Vědci zjistili, že záhadný cukr napomáhá hubnutí

Přírodní cukr

Přírodní cukr Zdroj: Brian DeBosch

DŮKAZ. Zleva: snímek jater myši na běžné stravě, snímek jater myši na vysoce tučné stravě a nakonec snímek jater myši na vysoce tučné stravě, které však byla v pítku rozpouštěna trehalóza.
2
Fotogalerie

Cukr trehalóza blokuje v játrech metabolismus glukózy a aktivuje geny, které zvyšují inzulinovou citlivost. Organismus po jeho požití hubne.

Dietologové mají zase o čem přemýšlet. Lékaři z Washingtonovy univerzity v St. Louis totiž objevili pozitivní efekt cukru zvaného trehalóza na metabolismus glukózy v těle – trehalóza jej totiž blokuje a zároveň aktivuje gen Aloxe3, který má za následek vyšší aktivitu těla při spalování kalorií a zabránění hromadění tukových zásob. Zároveň také snižuje množství cholesterolu v krvi. Výzkumníci potvrdili, že se tak děje zatím jen u myší, věří však, že obdobný efekt bude potvrzen i u dalších savců, člověka nevyjímaje.

Podle lékařů mohou tyto poznatky znamenat nové přístupy k léčení metabolického syndromu, tedy kombinaci řady nemocí a rizikových faktorů, které v vedou k rozvoji diabetu druhého typu, ateroskleróze, infarktu myokardu či mozkové mrtvici.

„Vyšší aktivita genu Aloxe3 má stejný efekt jako standardně podávané léky proti diabetu ze skupiny TZD, tedy zvyšuje citlivost těla vůči inzulinu,“ tvrdí jeden z výzkumníků Brian DeBosch. Podle něj se při pokusech na myších ukázalo, že aktivace genu po podání trehalózy měla za následek stejný efekt, jako by myš po nějakou dobu hladověla: v játrech jí klesly zásoby glukózy, ubyly jí také tukové zásoby v těle. Navíc i když byla myši podávána strava, která by u ní standardně navodila obezitu a následné vyvinutí cukrovky, trocha trehalózy rozpuštěné v pítku tomuto vývoji zabránila.

„Naše data ukazují, že přidání trehalózy ke standardním i nadstandardním objemům potravy nastartují proces změny trávení řady výživných látek, a to v pozitivním slova smyslu,“ dodal DeBosch na webu univerzity.

DŮKAZ. Zleva: snímek jater myši na běžné stravě, snímek jater myši na vysoce tučné stravě a nakonec snímek jater myši na vysoce tučné stravě, které však byla v pítku rozpouštěna trehalóza.DŮKAZ. Zleva: snímek jater myši na běžné stravě, snímek jater myši na vysoce tučné stravě a nakonec snímek jater myši na vysoce tučné stravě, které však byla v pítku rozpouštěna trehalóza.|Brian DeBosch

Trehalóza se skládá ze dvou molekul glukózy a přirozeně se vyskytuje v tělech organismů jako bakterie, kvasinky či prvoci. Biology je považována za látku, která by měla umožňovat některým živočichům, například hyperodolným želvuškám, přežívat kompletní zamrznutí.

Lékaři se nyní chystají na další pokusy, největší obavu mají z faktu, že při podání trehalózy by ji mohl rozštěpit některý z trávicích enzymů a uvolnit tak její dvě glukózové části, což by samozřejmě bylo kontraproduktivní. Řešení by mohl nabídnout podobný cukr, laktotrehalóza. Jeho vliv nyní také bude zkoumán.