Vědci zjistili, že zelený čaj zvyšuje účinnost antibiotik

Zelený čaj

Zelený čaj Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM

Zelený čaj
Zelený čaj
Zelený čaj
4
Fotogalerie

Výzkumníci z University of Surrey objevili nečekanou schopnost antioxidantu, který se běžně vyskytuje v zeleném čaji. Odstraňuje schopnost bakterií odolávat antibiotikům. Ve studii zveřejněné v časopise Journal of Medical Microbiology popsali, jak antioxidant označovaný epigalokatechin galát (EGCG) zvyšuje účinnost antibiotika aztreonam. Prokázali to jak při pokusech in vitro, tak při testování na živých organismech.

Výzkum se zaměřil na bakterii Pseudomonas aeruginosa, která způsobuje závažná onemocnění dýchacích cest a těžké krevní infekce. Světová zdravotnická organizace ji zapsala na seznam kritických hrozeb pro zdraví lidstva.

Odborníci u této bakterie v posledních letech zaznamenali výrazný vzestup odolnosti vůči antibiotikům. V současné době proti ní obtížně zabírají už jen ty nejsilnější koktejly nových antibiotik.

Lékaři účinnost směsi aztreonamu a EGCG prokázali na zavíječi voskovém, motýlím škůdci, který je ideální pro experimenty in vivo a při výzkumu nahradil dosud používané savce. Pokusné skupiny zavíječů, kterým byl podán výhradně aztreonam nebo EGCG, vykazovaly po nákaze mnohem silnější následky infekce než skupiny, které obdržely směs obou látek. Výzkum odhalil rovněž potenciál EGCG narušit biochemické procesy, prostřednictvím kterých bakterie reaguje na přítomnost antibiotik. EGCG je navíc pro organismus netoxická.

„Je to dobrá zpráva, prokázali jsme, že kombinace antibiotik a jiných přírodních látek v boji s antibiotickou rezistencí funguje,“ prohlásil jeden z výzkumníků Roberto La Ragione s tím, že velmi brzy bude možné zahájit další fázi testování EGCG, tentokrát už v klinických studiích.