Velká unikátní divadelní show oslaví sto let české aviatiky

Letošní Aviatická pouť připomene sto let létání v České republice.

Pardubickým letištěm projde historie. Letošní program Aviatické pouti chce návštěvníkům připomenout historii létání v naší zemi. A to od prvního vzletu Bleriotu Jana Kašpara až po současnost. V šestihodinovém letovém programu se představí desítky letadel.

Divadelní show ve vzduchu i na zemi

„Připravili jsme divadelní představení, které nemá u nás obdoby. Opravdu, něco takového tady ještě nebylo. Inspirovali jsme se v zahraničí. Nebude to jenom airshow, děj se bude odehrávat i na zemi,“ říká autor námětu a režisér celé podívané Richard Santus. Devět komponovaných velkoprostorových divadelních představení je složeno ze samotných leteckých vystoupení vzácných historických letadel. Souběžně na zemi uvidí návštěvníci divadlo navozující dobovou atmosféru. Některé scény se nedaly vyzkoušet dopředu a pojedou se v sobotu a neděli přímo naostro.
„To se celé nedá nazkoušet jako celek. Jen jednotlivé části a ani ne všechny. My to bereme tak, že v sobotu bude stejně jako v divadle veřejná generálka, po které doladíme ještě nějaké detaily a neděle je pro nás premiéra,“ vysvětluje Santus. Show je vystavěna na klíčových momentech dějin české aviatiky. Účinkovat budou původní letouny československých letců a jejich protivníků, dobová pozemní technika a relikvie. V hlavních rolích se představí známí herci, zkušení piloti a komparsisté. Mimo hlavní představení jsou na programu vystoupení renomovaných akrobatů a letadel ze zahraničí.

Od Kašpara po novinky

Letošní 20. Aviatická pouť se nemůže obejít bez připomenutí Jana Kašpara. Letce, který jako první Čech vzlétl do oblak.
„Diváky čeká rekonstrukce prvního veřejného vzletu aeroplánu, který před sto lety, v našem městě provedl Jan Kašpar. Odstartoval tak éru aviatiky na našem území,“ připomíná jeden z organizátorů Aviatické pouti Jan Rudzinskyj. „Tentokrát se nevznese vzhůru replika Kašparova Blériotu, ale samotný originál. „Je to významné výročí, proto jsme se nespokojili s kopií,“ dodává Santus. Jan Kašpar se narodil 20. května 1883 v Pardubicích. A ve svém rodném městě začal také experimentovat s létáním. Své první dva kilometry uletěl 16. dubna roku 1920. K první veřejné produkci se odhodlal 19. června 1910. Letošní pouť nebude mapovat jen historii, ale ukáže i novinky současného letectví. Nebudou chybět divácky vděčné podívané, jako je třeba skupinová akrobacie. Češi se v ní dopracovali ke skutečnému mistrovství na letounech typu trenér a Zlín 50. Na nebi nad pardubickým letištěm ukáže své odvážné kousky The Flying Bulls Aerobatic Team.
„Já osobně si nenechám ujít formaci osmi typů proudových letadel, na kterých se u nás létá,“ říká student Petr Adámek, který sbírá modely letadel. Mladík svůj volný čas tráví na PC trenažéru dopravního letadla.

Hlavní slovo bude mít počasí

„Jsem fanda do letectví. Těžko si můžu nechat Aviatickou pouť ujít. Jediné, co mě mrzí, že v posledních letech jsou letadla jen ke koukání přes zátarasy. Osahání si stroje a nahlédnutí zblízka je mnohem zajímavější,“ uvádí Jan Klouček.
Na své si na letišti v Pardubicích přijdou i děti, milovníci starých aut, motorek nebo vojenské a hasičské techniky. „Mezi vozy bude například zřídka vídaný speciální automobil Panther hasičů z pražského ruzyňského letiště,“ láká Jan Rudzinskyj.
Program je sice naplánovaný do poslední minuty. Hlavní slovo ovšem bude mít počasí.
„Máme za ty roky zkušenost, že počasí nikdy nebylo tak špatné, aby se ani jeden den nedalo létat. Mokrou variantu máme. Případně se chvíli počká, program se přeruší a pak se bude pokračovat dál,“ říká Richard Santus.
Vstupenky na letošní Aviatickou pouť stojí 250 korun. Děti od šesti do patnácti let zaplatí padesát korun. Mladší děti, držitelé průkazu ZTP a návštěvníci s příjmením Kašpar, mají vstup zdarma.