Vizionářská kuchyně v michelinském Alcronu

Roman Paulus

Roman Paulus Zdroj: Alcron

O vynikající kuchyni v restauraci Alcron si gurmeti povídají už několik let, ostatně tamní šéfkuchař Roman Paulus získal loni a předloni tuzemské tituly šéfkuchaře či restauratéra roku. A když mu letos po čtyřech letech bedlivého sledování michelinští komisaři konečně přiděli slavnou hvězdu, je sláva Alcronu posvěcena z těch nejvyšších míst. Nicméně Paulusův tým vaří stejně skvěle a za stejné peníze jako před hvězdou.

A tak jedinou výraznější změnou je to, že k otvíracím všedním dnům nově přibyla i sobota. A to je dobře, neboť malá hotelová restaurace má velmi omezenou kapacitu (maximálně 24 lidí) a bez rezervace dva až tři dny dopředu se už většinou neobejdete.

AlcronAlcron | Alcron

Kulinářská kreativita

Zajímavé je, že slávu Alcronu nastartoval zřejmě nejslavnější český kuchař Zdeněk Pohlreich, který sem nastoupil před deseti lety a rozhodl se zaměřit na rybí speciality. A těm patří hlavní místo v menu i dnes, přestože Roman Paulus, který zde šéfuje již čtyři roky, se ve své „nadílce“ rozkročil poněkud šířeji a mezi jídly najdete i čistě masové speciality.

Hlavním poznávacím znamením Alcronu je ovšem maximální kreativita, kterou jeho pečlivě vybroušené kulinářské drahokamy oplývají v nebývalé míře, takže překvapí i zkušené gurmety. Třeba taková ceviche (syrové maso marinované v limetkové šťávě) ze svatojakubek je lahodné samo o sobě, ale když k tomu připočtete okurkové želé či prach z lískových oříšků, dostáváte se z nadstandardní kuchyně rovnou do říše gurmánských snů.

Ostatně sám Paulus považuje Alcron za restauraci, kde si plní své kuchařské sny a je to vidět nejen na talíři, ale i v celkové atmosféře podniku, která je naprosto mimořádná. A hlavně není to žádné snobské prostředí, čemuž odpovíhodnotí dá třeba i velmi široká nabídka moravských vín za velmi slušné ceny.

AlcronAlcron | Alcron

Humří zázrak

V Alcronu nemají tradiční systém předkrmů a hlavních jídel, ale na menu najdete zhruba dvacet studených i teplých specialit v degustační velikosti (nutno dodat, že degustační porce jsou celkem velké), ze kterých si sami sestavíte tří- až sedmichodové menu (tříchodové menu stojí 650, čtyřchodové 900, sedmichodové 1500 korun). A je radost podotknout, že mezi pokrmy není slabé místo – co si dáte, je výtečné a jedinečné.

Takže se vyplatí vybírat podle toho, jaké suroviny máte rádi. Přesto existuje pár jídel, které velmi rád doporučím. Jedním z nich je špičková humří polévka, která se už léta nemění a podává se víceméně v podobě, kterou zde před lety zavedl Zdeněk Pohlreich. Oproti klasické humří polévce není tak výrazně humří, ale je chuťově doladěna do nasládlých a mírně pikantních tónů, přičemž naprosto skvěle ladí s výtečným grilovaným artyčokem i humří tortelinou.

Pocta vizionářům

Z dalších jídel mohu doporučit jemný sépiový salát či druhou verzi jakubek, tentokrát pečených s iberijskou šunkou a podávaných s lahodným chřestem a lehkou pěnou z maltézské omáčky. Pokud bych měl ještě něco vyzvednout, pak to bude poněkud netradiční variace foie gras servírovaná s rebarborou a jahodami, které dávají kachním játrům „křídla“, či velmi zábavný koncept dezertu, malovaného z ovoce a dalších ingrediencí před hostem přímo u stolu, což představuje nádhernou tečku za celým mimořádným kulinářským zážitkem.

AlcronAlcron | Alcron

Roman Paulus jednou prohlásil: „Mezi kuchaři jsou vizionáři, kterých je zhruba 0,06 procenta, a zbytek jsme my všichni ostatní, kteří musíme kopírovat, co za nás někdo vymyslí. Ale čím je člověk zkušenější, tím víc dostává jistotu vymýšlet vlastní věci a blížit se k oněm vizionářům.“ Po večeru stráveném v Alcronu mám ovšem pocit, že Paulus už k oněm vizionářům také patří.

Autor je publicista