Vůni rumu vaří v Aromě už desítky let

Je libo dodat vůni heřmánku do dětského prádla nebo kávy do kavárny? Vůně na míru připravují v židovické Aromě.

Ráno si vyčistí zuby, umyje se mýdlem, na snídani si dá croissant a ochucený jogurt. Nejdříve mu pod nosem voní mentol, pak levandule, pečivo a nakonec jahoda. Všechny tyto vůně ale vyrábí lidé na jediném místě. Židovická Aroma vyrábí vonné i chuťové ingredience do každodenního života.

„Navonět a ochutit se dá prakticky vše. Počínaje klasickým mýdlem, přes prací prášky a konče populárními osvěžovači vzduchu. Vůní se napouští dřevo, savý papír, gely,“ vypočítává generální ředitel společnosti Aroma Pavel Foret.

Krizový rok 2009 sice firmu obral o tržby i desítky zaměstnanců, ale teď zase oživuje. Jednou z nejzajímavějších zakázek je například parfemování plastických materiálů.

„Voníme molitany a polyuretany do automobilového průmyslu. Obzvláště ve Spojených státech jsou parfemované autosedačky velmi žádané,“ říká Foret.

Rum a francovka

Aroma je jedinou firmou v zemi, která má i vývojové centrum na vůně. Zaměstnává tři parfumerky, jediné v zemi. Aplikační laboratoř se zase zabývá tím, jak vůni na předmět dostat. I když středně velká česká společnost má mezi parfumářskými firmami ve světě obrovskou konkurenci, stále se drží a nepouští tradiční receptury.

Aroma je jediným unikátním výrobcem rumového éteru, což je základní surovina pro výrobu tuzemáku. „Děláme ho už sedmdesát let, technologie se nezměnila a ani nemohla. Když technologové zkoušeli udělat rumovou tresť v nerezovém kotli, nebylo to ono. Musí se vařit v mědi,“ říká Foret.

Jak vybrat vůně do bytu? >>> 

Dalším receptem v trezoru je předpis na francovku a také jedna z přísad do parfému arocet s dřevito-jablečnou vůní. „Aroma svého času vyráběla třetinové množství celosvětové produkce arocetu,“ chlubí se profesor Libor Červený z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která s Aromou spolupracuje už čtyři desítky let.

Podnik nyní dodává parfémové kompozice do Polska i na Slovensko, syntetické vonné látky putují ze Židovic do Německa, Švýcarska i Spojených států.

V čisticích prostředcích pořád vedou citrusy, vzdušné unisexové vůně, v pracích prášcích voňavé fantazie a mezi osvěžovači kokos a vanilka. Móda v parfémech je různorodější.

„Dnes se nosí všecko, co se komu líbí. Ve vůních je ale příklon k retro. Firmy se vracejí do archivu a znovu vynášejí na světlo těžší vůně růže a fialek nebo je obměňují,“ říká parfumerka Jana Jirousková.