Vynálezce IP kamery Martin Gren: Blíží se doba internetu bezpečnostních věcí

Martin Gren

Martin Gren Zdroj: Axis

Za pár dní to bude přesně dvacet let, co byla na trh uvedena první IP bezpečnostní kamera na světě. Deník E15 při té příležitosti hovořil s jejím vynálezcem Martinem Grenem ze švédské společnosti Axis Communication. O Axis mohl český trh slyšet na začátku léta, kdy koupila českou jedničku ve vývoji a výrobě domovních interkomů, 2N.

Nedávno vaše společnost Axis koupila českou firmu 2N. Co od ní očekáváte? Uvidíme brzo nějaký nový společný produkt?

Do chodu 2N nehodláme příliš zasahovat, v tuto chvíli jsme na začátku spolupráce. Zatím na trhu uvidíte spíše pokusy o využití synergií v našich a jejich obchodních kanálech. Určitě dojde k vzájemnému propojení technologií, 2N má několik vlastních patentů, které nás zajímají a naopak, my jim můžeme dodat pár našich řešení. Vidím to jako ideální snoubení našich znalostí o kamerách a jejich o audiu. V neposlední řadě věříme, že nám pomohou s vývojem několika nových produktů. Axis je velká firma a 2N přináší mnoho inovací, které jim můžeme pomoci uvést na trh.

Smíte prozradit, kolik jste za 2N zaplatili?

Bohužel ne, ale v příští výroční zprávě si to můžete přečíst.

Zmínil jste inovační potenciál 2N. Hodláte se sám, jakožto inovátor, třeba více podílet na chodu 2N či na nápadech, které vytvoří?

Doufám, že si vyměníme pár nápadů, určitě by například mohlo dojít k reciproční výměně algoritmů zpracovávajících audio respektive video. Že bychom ale pořádali nějaké „programy výměny technologií“ pro inženýry, to neplánujeme.

Mluvíte tu o „pomoci 2N k růstu“. Jakých čísel by tedy měla na konci roku dosáhnout?

Konkrétní čísla jsme ještě nenastavili. Trh dveřních a bezpečnostních interkomů je podle mého mého odhadu asi 15 let opožděn za trhem IP kamer, tedy je právě na startu konvergence od analogu k digitálu. Čeká nás tedy slušný růst. A proto jsme koupili 2N, věříme, že jsme na začátku růstové křivky.

Martin Gren s první IP kamerou na světěMartin Gren s první IP kamerou na světě|Marek SchwarzmannMartin Gren a první IP kamera

V loňském roce vás za téměř tři miliardy dolarů koupil japonský Canon, přineslo vám to nějaké změny?

Při akvizici se Canon zaručil, že identita značky, její nezávislost i specifická korporátní kultura bude zachována. Canon jakožto mateřská firma pro nás ale znamená výhodu třeba v produkčních kapacitách a hlavně v patentovém portfoliu a ochraně. Optimálně jsme s nimi zkombinovali byznys model.

Nelze si nevšimnout, že v podstatě tu samou svobodu, kterou vám poskytnul při koupi Canon, nyní dáváte i 2N…

Přesně tak. Zažili jsme si na vlastní kůži, jaké to je, když vás někdo koupí a dá vám takřka plnou svobodu. Obchodní propojení a synergie zafungují okamžitě, zároveň je tu patentová ochrana a přístup k dalšímu know-how, který, mimochodem, bude v určitých ohledech platit i pro 2N. Snažit se o jakoukoli uspěchanou integraci by bylo riskantní, nechceme nic pokazit. Nejhorší, co se může stát, je, že bychom je začali nutit dělat něco jinak, na co by třeba neměli kapacity.

Jak jste objevili 2N?

Už před pěti lety jsme si nechali udělat průzkum trhu interkomů a 2N v něm vyšla jako špička, bylo to jednoduché rozhodnutí. S 2N jsme o nákupu jednali přes tři roky, než jsme si letos „plácli“.

Uvidíme z vaší strany nějaké další akvizice?

Historicky jsme koupili jednu dánskou firmu a to je asi vše, nikdy jsme takto neexpandovali. A letos se to zlomilo a pořídili jsme rovnou tři firmy. Jde o mimořádný rok pro Axis.

Jaká je situace na trhu?

Trh s IP videokamerami v posledních letech výrazně narostl, nyní dospívá a roste výrazně pomaleji než v začátcích. Přichází ale další oblast, které říkám „internet bezpečnostních věcí“ – je totožný s klasickým IoT, jen propojuje bezpečnostní zařízení. V naší širší strategii se proto již nějakou dobu zaměřujeme na zařízení pro kontrolu fyzického přístupu, tlampače a dveřní jednotky. Ostatně s tímto koresponduje naše nedávná akvizice české firmy 2N. Jejich portfolio výtečně doplňuje naše produktové řady, jsou jedničkou ve svém oboru a myslím, že jim ještě pomůžeme dál růst.

Přichází nová oblast, které říkám „internet bezpečnostních věcí“

Takže zvuk bude hrát prim?

Přesně tak. Chceme se ale například více zaměřit i na systémový přístup, říkáme tomu Axis 3.0 – základní myšlenkou je to, že bychom chtěli bezpečnostním firmám nabízet co nejvíce komplexní řešení, tedy minimálně pro klienty z malých a středních firem. Tam jsme schopni nabídnout v podstatě kompletní řešení videodohledu. Neděláme totiž jen kamery a switche, ale vyvíjíme i software, který umožňuje ovládání kamer a zpracovává jejich záznam, a také veškeré příslušenství pro uchycení kamery. Jediná část, do níž se nikdy nebudeme pouštět, je kabeláž.

Proč?

Jednoduše na to nemáme potřebné znalosti a zkušenosti.

Potřebné ethernetové kabely tedy nahrazujete třeba nabídkou zařízení, které lze připojit na wifi?

Ne, u ethernetu totiž máte vždy jistotu, že vám do toho nikdo nezasáhne. Nebojím se nějakého přímého hacku, protože když si wifi síť dobře nastavíte a zabezpečíte, je skoro neprůstřelná, ale signál jde standardně rušit. Třeba ve Velké Británii se za 30 liber volně prodává rušička signálu. Zákon sice zakazuje její použití, ale nezakazuje její prodej. Pokud jste tedy profesionální zločinec, něco takového už vlastníte.

A i kdyby se nedostavil někdo s rušičkou, wifi protokol by vám stejně časem „zamrznul“, není stavěn na dlouhodobé vytížení – u bezpečnostních kamer očekáváte, že budou přenášet obraz nepřetržitě po několik let!

Jak velký je vlastně trh domovních interkomů?

2,1 miliardy dolarů, což odpovídá hodnotou trhu IP kamer před přibližně 15 lety.

Uběhlo 20 let od doby, co jste na trh přivedl první IP kameru…

Představili jsme ji 13. září 1996 v Atlantě. To bylo asi rok poté, co mě napadlo něco takového vytvořit.

Když se podíváte na tuto éru, co vás napadá?

Že ten přechod mezi analogem a digitálem mohl být rychlejší. Teprve před dvěma roky jsme zaznamenali více jak 50 procent prodejů digitální kamer. Osmnáct let k tomu, aby se technologie dostala do této vedoucí pozice, to je opravdu dlouhá doba. Trh s bezpečnostními službami a technologiemi je ale v tomto ohledu mnohem konzervativnější.

S kolika bezpečnostními firmami spolupracujete?

V podstatě se všemi na globálním trhu. Očekávám, že ty progresívnější se vrhnou směrem, který už nyní vládne mezi běžnými spotřebiteli – začnou více používat přenosná zařízení jako mobily a tablety. Ty totiž mohou bezpečnostní obsluhu učinit mnohem efektivnější. Dnes už není zapotřebí hlídač, který jednou za určitý čas obejde stanovenou trasu.

Stačí jen monitorovat přenosy z umístěných kamer třeba s pomocí chytrého telefonu a reagovat na automatické zprávy o případném narušení. Ačkoli to vypadá jako samozřejmost, stále ještě tento typ moderního videodohledu není v mnoha budovách a institucích běžný. Bavíme se přitom o zásadním zvýšení efektivity a zároveň zlepšení kvality bezpečnostních služeb.

Martin Gren (56)
Spoluzakladatel švédské společnosti Axis Communications, největšího světového výrobce bezpečnostních kamer. V roce 1996 stál za vynálezem a uvedením na trh první síťové neboli IP kamery, která způsobila revoluci ve světě zabezpečení. Nyní působí jako člen představenstva společnosti a nadále se podílí na inovacích. Je ženatý a má dvě děti.