Výročí misionáře kubismu v architektuře. I jiné Gočárovy stavby budí údiv dodnes

Dům U Černé Matky Boží.

Dům U Černé Matky Boží. Zdroj: CC BY-SA 3.0: VitVit via Wikimedia

Winternitzovy mlýny v Pardubicích od architekta Josefa Gočára.
Osobitost. Gočár ji dokázal vdechnout i netradičnímu kostelu.
3
Fotogalerie

Byl architektem, profesorem, urbanistou, designérem. Za kariéru vystřídal hned několik stylů a nikdy to nebylo na škodu. Od výročí narození tvůrce moderní české architektury Josefa Gočára si v pátek připomínáme 140 let.

Nejznámější a nejvýraznější jsou Gočárova díla z kubistického a funkcionalistického období. Kubismus se projevil především ve výtvarném umění, kdy zobrazovaný předmět rozkládal na nejjednodušší geometrické tvary, a ještě jej znázorňoval z několika úhlů zároveň.

V architektuře se stal takřka výhradně českou specialitou, díky čemuž bývá označován za jediný styl, o který české země obohatily svět.

Z Gočárových kubistických realizací jednoznačně vyčnívá dům U Černé Matky Boží v pražské Celetné ulici. Stavba z roku 1911 byla revoluční svou železobetonovou konstrukcí i výraznou fasádou. Přes tyto ryze moderní prvky se však překvapivě dobře a nenápadně zařadila do okolní historické zástavby, snad i díky umístění barokní sochy, takzvané Černé matky boží do nároží. Dochovala se také kavárna Orient s původním interiérem.

Další slavné dílo tohoto období je lázeňský pavilon v Bohdanči. Když vybavil jednou z prvních prosklených fasád v českých zemích obchodní dům v Jaroměři, projevil se i jako zastánce moderny. Ve 20. letech se přiklonil k funkcionalismu.

Nejpozoruhodnější realizace stojí v pražských Vršovicích. Jedná se o kostel svatého Václava s vysokou průčelní věží a lodí kopírující svažitý terén.

Největší stopu asi zanechal v rodných východních Čechách. V Hradci Králové vytvořil jeden z prvních regulačních plánů, v němž staré město obklopil pásem zeleně a počítal i s vnějším dopravním okruhem. Pro novou zástavbu prosadil maximální výšku a počet pater domů včetně výšky chodníků nebo hřebenů střech.