FOTOREPORTÁŽ Z ČAPKOVY VILY: Zpustlý dům čeká rekonstrukce za desítky milionů

Autorem dvojdomu z let 1923–1924 je architekt Ladislav Machoň.

Autorem dvojdomu z let 1923–1924 je architekt Ladislav Machoň. Zdroj: Michaela Szkanderová

Takto vypadala Čapkova vila v roce 2016.
Právě interiér čekají největší změny.
Cílem je obnovit stav z roku 1938.
Stav v roce 2016. Poté došlo k vystěhování nábytku.
Takhle vypadal interiér před čtyřmi roky.
41
Fotogalerie

Dům Karla Čapka na pražských Vinohradech projde kompletní rekonstrukcí. Za zhruba 20 milionů by se někdejší bydliště spisovatele mělo vrátit téměř do stejného stavu jako v roce 1938, kdy literát zemřel. Podle místostarosty Prahy 10 Davida Kašpara by opravy měly začít v příštím roce a rýsuje se i budoucí účel. „Chtěli bychom vytvořit živé centrum připomínající Čapkův odkaz, kde budou probíhat besedy, autorská čtení nebo vzdělávací projekty. O spolupráci jednáme s pražským magistrátem, knihovnami i literární obcí, protože sami bychom provoz nepokryli,“ sdělil politik.

V roce 130. výročí narození spisovatele je po letech příprav jisté, že dům projde rekonstrukcí, která se zaměří hlavně na cenné interiéry.

Podle Kašpara ovšem bude třeba, aby se našla instituce, která se bude finančně podílet nejen na dvacetimilionové rekonstrukci, ale především na nákladech na provoz nového literárního domu. Do zahájení rekonstrukce, která potrvá odhadem dva roky, v něm budou probíhat komentované prohlídky.

K vidění budou od června do října místnosti známé z historických fotografií, jako je Čapkova pracovna nebo místnost slavných pátečníků, kteří se v ní scházeli při nepřízni počasí. Jak známo, skupina kolem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka jinak besedovala na spisovatelem obhospodařované zahradě.

Kromě nich plánuje městská část ještě nyní v březnu udělit Karlu Čapkovi čestné občanství in memoriam, v květnu by se v jeho vile měla zahajovat Noc literatury. Připravují se také doprovodné výstavy a divadelní představení.

Prohlédněte si fotoreportáž včetně vysvětlujících popisků:

Ve vile kvůli plánovaným změnám probíhal památkářský průzkum a byl vystěhován původní nábytek, který čeká také obnova. Po dokončení oprav by měl vzniknout prostor pro besedy a vzdělávání, přesné využití ještě Praha 10 řeší s dalšími subjekty.

Zástupce památkářů z Prahy 10 Jan Vašek upozornil, že pracovna a místnost pátečníků se původně nacházela v prvním patře vily.

„V roce 1936 se však spisovatel rozhodl přebudovat druhé patro pro novou pracovnu i místnost na schůzky,“ upřesnil Vašek.

Již před sedmi lety koupila Praha 10 jednu část dvojdomu bratrů Čapkových — polovinu vlastněnou Karlem Čapkem — za 44 milionů korun. Její využití však dosud nebylo jasné.

Autorem stavby z let 1923–1924 byl architekt Ladislav Machoň, vznikla v rámci výstavby úřednické vilové kolonie. V domě po Karlu Čapkovi žili až do prodeje příbuzní jeho manželky Olgy Scheinpflugové.