Výročí týdne: Rytíř zelených trávníků Josef Masopust by oslavil devadesátiny

Fotbalista Josef Masopust je legendou fotbalového klubu Dukla Praha. V hlavním městě prožil desítky let.

Fotbalista Josef Masopust je legendou fotbalového klubu Dukla Praha. V hlavním městě prožil desítky let. Zdroj: ČTK - Michal Doležal

Josef Masopust zemřel v roce 2015. Smuteční obřad se konal na jeho domovském stadioně v Praze - na Julisce.
Josef Masopust při ceremonii udělení Zlatého míče, který si přebral na strahovském stadionu. Jedním z prvních gratulantů byl portugalský fotblaista Eusébio, který Zlatý míč vyhrál v roce 1965.
Josef Masopust (vpravo) přebírá Zlatý míč za rok 1962.
Dva nejslavnější fotbalisté československé historie - Josef Bican (vlevo) a Josef Masopust.
Hrob Josefa Masopusta se nachází na vyšehradském hřbitově.
12
Fotogalerie

Byl známý pro vytříbený smysl pro fair play a gentlemanské chování. Vždy projevoval respekt a úctu k soupeři, i díky tomu si získal úctu po celém světě. Kromě toho byl také jedním z nejlepších hráčů fotbalové historie, prvním Čechem oceněným Zlatým míčem a též českým fotbalistou století. Josef Masopust by dnes oslavil nedožité 90. narozeniny.

Masopust se narodil ve vsi Střimice na Mostecku. Rodná ves již neexistuje, zanikla při dolování hnědého uhlí. Dnes na jejím místě stojí mostecké sportovní letiště. Dětství nijak růžové nebylo.

Narodil se za hospodářské krize, po záboru Sudet se stal občanem třetí říše, jako Čech mohl na organizovaný sport zapomenout. Sám vzpomínal, že panovala velká bída. O prázdninách chodil pást sousedům krávy, aby přispěl do skromného domácího rozpočtu.

Kromě toho ale odmala zbožňoval fotbalový míč. Jeho otec, sám aktivní fotbalista, byl jeho prvním trenérem, a to nadmíru úspěšným. Hned po konci války jako sedmnáctiletý již nastupoval za dospělé mužstvo mosteckého Baníku, o rok později již přestoupil do ligových Teplic.

Svou kariéru ale spojil především s klubem Dukla Praha, ve kterém strávil 15 sezon, získal sedm ligových titulů a byl tvůrcem zlaté éry Dukly. V zápase s brazilským FC Santos měl dokonce zastínit i nejlepšího fotbalistu světa Pelého.

Za Masopustův vrchol je přesto považováno mistrovství světa v roce 1962, ve kterém Československo podlehlo až ve finále Brazílii. V téže sezoně navíc získal ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy – Zlatý míč.

Aktivně hrál fotbal až do 39 let, poté se věnoval trénování. Také úspěšně. Je podepsaný pod jediným titulem brněnské Zbrojovky, vedl i národní tým Československa. Pro sportovce byl vzorem jak svým uměním, tak vrozenou skromností a pokorou. Na jeho počest byl pojmenován stadion v Mostě a před stadionem Dukly na Julisce stojí jeho bronzová socha.