Wellness provozy vyrůstají i v regionech

Nejvíce sportovních center a wellness provozů se sice orientuje na Prahu, kde je také největší kupní síla, nicméně ani regiony nechtějí zůstat pozadu. Ve vybudování wellness center vidí totiž poměrně zajímavou možnost přilákat do města turisty.

Zřejmě už na podzim by mohla začít v Prachaticích výstavba Léčebného centra svaté Markéty, které chce obnovit v Prachaticích tradici lázeňství.

Jako první má vyrůst wellness centrum za zhruba 290 milionů korun, na které pak naváže výstavba hotelu a kongresové části. Projekt léčebného centra pod kopcem Libín nyní uspěl se žádostí o evropské dotace.

Evropská unie přispěje z Regionálního operačního programu 70 milionů korun. Od Jihočeského kraje mají lázně slíbeno dalších 35 milionů korun. Komplex by měl stát přibližně 750 milionů korun.

#####Šance získat pomoc z EU

Pro řadu měst je přitom možnost získat evropskou dotaci na podobné aktivity velkým lákadlem. Předseda představenstva společnosti Ladislav Marek, který coby největší akcionář drží 40 procent akcií, má prý už od bank slíbených 600 milionů korun. Aby mohl žádat o půjčku, musí ústavům poskytnout dostatečnou záruku. Tu mu dali prachatičtí zastupitelé. Město má totiž v projektu bezmála čtvrtinový balík díky pozemkům za 8,1 milionu korun. Zastupitelé si ale určili několik podmínek. Jde například o získání pravomocné kolaudace stavby a vznik provozovatelské smlouvy. Město rovněž nezaplatí případné náklady navíc ani na stavbě, ani v infrastruktuře. Pokud investor podmínky dodrží, centrum získá dalších až 60 milionů korun, které by si radnice nejspíš půjčila a několik let splácela. K tomu město přidá tři hektary pozemků pro budoucí rozvoj centra a pomůže získat pro Prachatice i statut klimatických lázní, což přiláká turisty.

#####Aquapark za evropské peníze

Pomoc z EU na rekonstrukci krytého plaveckého bazénu využije i město Bruntál na severní Moravě. Na vybudování aquaparku a wellness centra získá radnice konkrétně šedesátimilionovou dotaci.

Zbývajících 83 milionů korun zaplatí město ze svého, pokud dofinancování schválí na podzim zastupitelé. Aquapark bude součástí rekreačního areálu za 300 milionů korun, kterým chce radnice přilákat do Bruntálu i nedalekých Jeseníků turisty. Čtyřicetiprocentní dotace z Regionálního operačního programu je zatím největší evropskou dotací pro rozvoj cestovního ruchu, kterou město získalo.

„Už léta se mluví o turistickém potenciálu města, který ale nebyl dosud využit.

Rekonstrukce bazénu, jejíž podmínkou bylo právě získání evropské dotace, může být přímo skokem k využití toho, co město i jeho okolí nabízí,“ dodal mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Náhrada nevyhovujícího bazénu

Krytý bazén z roku 1972, který už není v ideálním technickém stavu, chce město přeměnit v aquapark s celoročním provozem. Ve všech bazénech bude slaná voda, plavání zpestří vířivky, trysky, chrliče a tobogan.

Z centrálního bazénu budou moci lidé proplavat na venkovní terasu, kde na ně bude čekat další atrakce – divoká řeka. Součástí dvoupatrového wellness centra bude i restaurace, posilovna nebo masáže. Otevření areálu plánuje město na červen 2010.

Aquapark by měl být součástí sportovního a rekreačního centra Sport Campus společně s tenisovými a squashovými kurty, bowlingovými dráhami a plochami pro in-line bruslení. Odborníci na cestovní ruch i turisté upozorňují, že Jeseníkům chybějí služby a možnost zábavně strávit čas i za špatného počasí. „Proto chceme vytvořit alternativu k letní a zimní turistice v Jeseníkách nebo u Slezské Harty,“ uvedl Ondrášek.

#####Termální lázně mají zpoždění

Ve Všeni na Semilsku staví společnost Wellness centrum pod dohledem architekta Martina Kotíka termální lázně. Zpoždění dotací z evropských fondů je důvodem toho, že areál nebude dokončen ve stanoveném termínu na počátku příštího roku. „Původně měla být výzva už loni v únoru, nakonec jsme projekt předkládali až letos v březnu,” řekl Kotík, který chce na projekt za zhruba miliardu získat prostředky z Regionálního operačního programu. Na jaře navíc od zakázky odstoupila z kapacitních důvodů stavební firma a Wellness centrum proto vypsalo v květnu veřejnou soutěž, aby dostálo podmínkám evropských fondů.

Ve Všeni by měly vyrůst termální lázně podobné těm v Teplicích a Karlových Varech. V Libereckém kraji tak bude třetí podobné zařízení v zemi. K tomu ale bude třeba 2,5 kilometru hluboký vrt, který na povrch přivede horkou vodu. Lázně budou otevřeny po celý rok a venkovní koupání v teplé vodě umožní i uprostřed zimy.

Součástí areálu bude čtyřhvězdičkový hotel se 177 pokoji a kongresovým centrem, tenisovými kurty a dalšími sportovišti.

Projekt má zajistit práci pro 180 lidí.

#####Čestlice budou mít následovníky

Jedním z prvních velkých wellness center je právě Aquapalace Praha v Čestlicích, který ale zřejmě nezůstane dlouho jediným podobně rozsáhlým wellness zařízením v ČR. Například nedávno izraelská společnost Beit Amzaleg projevila zájem o zchátralé Lázně císaře Františka Josefa v Liberci.

Společnost deklarovala záměr v areálu vybudovat špičkové wellness centrum za téměř půl miliardy korun. Jeho součástí by měla být i soukromá klinika plastické chirurgie a hotel v bývalé kotelně. Naopak už existujícím velkým projektem wellness je sportovní centrum Brumlovka, které v pražské Michli vybudovala společnost Passerinvest Group. Brumlovka představuje investici ve výši 400 mil. korun. Lze očekávat, že i takových projektů bude přibývat.

Poptávka po službách typu wellness u nás totiž nepochybně bude narůstat. Samotný sektor na to už reaguje. Wellness Club právě nedávno vydal speciálního průvodce po wellness centrech, Česká asociace wellness zase připravuje certifikaci wellness zařízení podobnou té, na jakou jsou zákazníci zvyklí třeba u hotelů.

#####Města investují hlavně do bazénů

Wellness centra jako taková jsou z drtivé většiny dílem soukromých investorů, města se zaměřují zejména na rekonstrukci svých plaveckých stadionů a koupališť. Módou je dnes budování „aquaparků“ v každém druhém městě. Ne všude je to ale bez problémů.

Zmodernizování venkovních bazénů v Mladé Boleslavi je přitom první fází velkého projektu, na jehož konci by v Boleslavi měl stát moderní krytý aquapark s atrakcemi typu mořského světa. Financování rekonstrukce probíhalo tak, že město poskytlo provozovateli koupaliště, městské firmě Koupaliště, 50 milionů korun ve formě vratné půjčky na 50 let. „Doba půjčky je sice nestandardní, ale v případě městské společnosti možná”, uvedl primátor. Podle něj propočty ukazují, že koupaliště umí vracet zhruba 1,1 milionu korun ročně, proto se volila padesátiletá varianta. Také dvě východočeské metropole Pardubice a Hradec Králové se momentálně pustily do oprav svých plaveckých stadionů. Obyvatelé Pardubic se budou muset delší dobu obejít bez plaveckého areálu. Město plánuje zahájení rekonstrukce v červenci příštího roku, opravy se odhadují na 12 až 14 měsíců. „Modernizace areálu přijde podle hrubých odhadů na 450 milionů korun. Město chce na modernizaci plaveckého areálu získat prostředky z fondů Evropské unie”, uvedla Nataša Hradní z pardubického magistrátu. Do roku 2010 bude na místě nevyhovujícího koupaliště stát aquapark, plavecký bazén, bazén pro výuku plavání a malý bazén se skokanským prknem či wellness centrum.

#####Se psem jenom do Rakouska

Kam až může jít současný hit, jako jsou právě wellness, ukazuje případ z Rakouska. Hotel v Großramingu v Horních Rakousích vytvořil ozdravné a terapeutické středisko pro psy, kteří se tam mohou během pobytu se svými majiteli dostat opět do formy. Všechny procedury mohou domácí psí miláčci absolvovat podle zásad nejnovějších medicínských poznatků a pod dohledem zvěrolékařů. Myšlenku na tento projekt vnuklo manažerce tohoto hotelu onemocnění jejího vlastního ovčáka.

Nabídka wellness střediska se ale zaměřuje i na zdravé psy a zahrnuje mimo jiné masáže a magnetickou terapii. Psí wellness středisko funguje v nové přístavbě o rozloze 100 m2, a je tak největší ze všech „psích hotelů” v Rakousku. Návštěvníci hotelu si mohou brát své psy do plaveckého bazénu nebo s nimi běhat na venkovním cvičišti o rozloze 1800 m2. V samostatně stojícím psím baru je k dispozici stále čerstvé psí žrádlo a voda.