Wodiczko odkrývá nepohodlné společenské pravdy

Z výstavy v DOXu

Z výstavy v DOXu Zdroj: Foto DOX

Centrum současného umění DOX tento rok odstartovalo s novou energií a v tomto tempu nasazuje i aktuální globálněspolečenská témata. Dalším bodem v nabitém kurátorském programu je expozice světově proslulého umělce polského původu Krzystofa Wodiczka. Výstava v DOX je jeho vůbec první expozicí u nás a pod názvem Out/Inside(rs) mimo jiné tematizuje soužití české většinové společnosti s romskou menšinou.

Wodiczko spolu s kurátorem Jaroslavem Andělem připravili obsáhlý průřez dokumentací velkoformátových projekcí na významné veřejné památky. Spojení vysokého architektonického stylu historických budov se společensky a politicky „neoblíbenými“ tématy vystihuje umělcovo nasazení a jako by v lepším kabátě (architektura budov) medializuje originálním způsobem pravdy, jež by někteří politicky angažovaní lidé zavřeli do šatníku nebo nejlépe nechali vyčistit do naprosté dokonalosti.

Zatemnění prostoru jen umocňuje hloubku výpovědí a světelné efekty a audio záznamy lechtají všechny smysly. Téma komunikace je na prvním místě. Obrazy rukou, gest či očí jen naznačují, že nemluvíme pouze ústy.

Wodiczko například zaútočil svými diapozitivy na Národní galerii umění ve Varšavě, kde dvě ženy jako neoklasicistní tympanony podpírají kladí architektury a velmi intenzivně diskutují na téma nerovnoprávného postavení žen ve společnosti. Dalším specifickým autorovým „obléknutím“ památníku je socha prezidenta Abrahama Lincolna na Union Square v New Yorku. Socha je oživena hlasy a gesty veteránů současných i minulých amerických válek, kteří osobitě vypovídají o svých válečných zkušenostech. Němé památky najednou ožívají a svým způsobem navádějí diváky k zamyšlení, proč byly postaveny, jakou událost heroizují a co vše za touto událostí ve skutečnosti stojí?

Expozice také představuje umělcovo nejnovější dílo, po kterém dostala i název. Zabývá se problematickou otázkou romských menšin v České republice. Na základě nedávných neonacistických útoků ve Šluknovském výběžku autor přetáhl či oživil výpovědi romských dětí a promítl je do tváří českých historických velikánů. Božena Němcová, Bedřich Smetana, T. G. Masaryk a další historici, spisovatelé, politici vylíčili svůj zážitek z této události a svými myšlenkami vystoupili do popředí z okraje společnosti. Tyto hlasy poražených a bezejmenných jsou originálně promítnuty do dějin vítězů. „Kdo je tedy poražen a kdo vítěz?“ ptá se v DOX Wodiczko.

Krzystof Wodiczko: Out/Inside(rs) Centrum současného umění DOX Výstava trvá do 6. května Hodnocení: 90 %