Začalo připomínkové řízení k broadbandu. Stát spustí dotace pro internet

Rychlý internet

Rychlý internet Zdroj: ctk

Na výstavbu sítě vysokorychlostního internetu půjde v příštím roce čtrnáct miliard korun. Evropská unie v rámci podpory informatizace vyčlenila peníze pro české regiony s nejhorším pokrytím internetem. Projektový dokument projektu broadbandu právě připomínkují odborníci.

Proces přípravy dokumentu pro dotační pravidla Digitální Česko v. 2.0 by se měl uzavřít ještě letos, aby byly dotace pro firmy, které chtějí síť nové generace budovat, připravené od příštího roku. Po připomínkovém řízení stačí souhlas Evropské komise a dotace budou podle mluvčího ministerstva průmyslu Igora Waltera ve druhém čtvrtletí 2015 k dispozici.

Telekomunikační firmy potvrzují, že díky unijní podpoře zavedou internet i do méně atraktivních lokalit. „O dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu nové generace má T-Mobile rozhodně zájem,“ uvedl ředitel rozvoje obchodu T-Mobilu Martin Klocperk.

Ačkoli přesnou podobu rozdělování dotací společnost T-Mobile ještě nezná, jistou představu má. „Předpokládáme, že se bude soutěžit a v každém nepokrytém místě vyhraje vždy ten žadatel, který za nejnižší objem dotace připojí k rychlému internetu v krátkém čase nejvíce domácností,“ doplňuje Martin Klocperk.

Internet může pomoci rozvoji podnikání

Dotace podporuje také O2. „Průzkumy jasně ukazují, že v oblastech bez infrastruktury pevných sítí je vyšší podíl nezaměstnanosti, neboť jsou vyloučeny z rozvoje podnikání,“ vysvětluje mluvčí O2 Martin Žabka.

Zájem o účast v projektu mají také další operátoři. Stále však kritizují zpoždění státního projektu. Zatímco Evropská komise peníze již uvolnila, stát mešká s přípravou dotačního projektu téměř rok. „Samotná pravidla ohledně dotací zatím nastavena nejsou, a dokud nebudeme znát přesné a konkrétní podmínky pro čerpání dotací, nemůžeme se vyjádřit pro ani proti jejich potenciálnímu čerpání,“ říká mluvčí UPC David Frodl.

Český telekomunikační úřad už zmapoval, které regiony mají s internetem největší problémy. Výsledkem připravovaného projektu má být funkční síť umožňující nejpozději do roku 2020 přenosové rychlosti 30 Mbit/s pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností.