Zapomenuté a neznámé, ale krásné památky Boleslavska

Nestojí tu Hluboká ani Karlštejn, není tu ani žádná z českých památek UNESCO. Přesto má Mladoboleslavsko co nabídnout.

Mladoboleslavsko je v představách mnoha lidí hlavně regionem, kde má domov automobilka Škoda. Ale není to úplná pravda. Je zde řada jedinečných památek, které stojí za návštěvu. Týdeník Sedmička navštívil některé z nich.

1. Židovský hřbitov

Když se řekne Mladá Boleslav, většině lidí se vybaví automobilka. To je velká škoda, protože město má řadu památek na které může být hrdé. K těm méně známým patří jedinečný židovský hřbitov naproti hradu. Židovská komunita se v Mladé Boleslavi začala usazovat na konci 15. století a časem vyrostl i první hřbitov. Ten zdejší patří k největším v Čechách. Má více jak hektarovou výměru a řadu odlišností. Třebaže židovské hroby jsou uspořádané obráceně než křesťanské. Nejdřív je pomník a za ním hrob. Nejznámější náhrobek, ozdobený erbem, patří Jakubu Baševimu z Treuenburka. Ten byl prvním Židem, který šlechtické privilegium získal. Obratný finančník v roce 1622 společně s některými šlechtici založil konsorcium, které od císaře dostalo výhradní povolení na skupování mincovního stříbra a ražení mincí. Později se Baševi spolu s ostatními členy konsorcia dostal před vyšetřovací císařskou komisi. Císaři Ferdinandu II. se zdálo, že ho pánové šidí a mince se stávají stále více měděné. Baševi byl však po devíti měsících propuštěn pro nedostatek důkazů. Zemřel v roce 1635 při obchodní cestě do Boleslavi.

2. Dražický hrad

Údolí Jizery je lemované zříceninami hradů. Asi každý někdy slyšel o Michalovicích nebo Zvířeticích. Jedním z nich jsou ale i Dražice, „pozdrav sladké Provence“, jak o hradu píše historik Zdeněk Kalista, rodák ze sousedních Benátek nad Jizerou. Rodové sídlo totiž ve 14. století radikálně přestavěl pražský arcibiskup Jan IV. z Dražic. Ten dlouhá léta žil na papežském dvoře v Avignonu, a když se vrátil do Čech, přivezl si s sebou francouzského stavitele, mistra Viléma, který hrad změnil k nepoznání. Místo středověké pevnosti zde vyrostla stavba s velkými okny, krby, provedená nejlepšími francouzskými kameníky. Přepychové sídlo ale nemělo šťastný osud. Bylo vydrancováno husity a už v polovině 16. století ho jako sídlo vrchnosti nahradil nový zámek v nedalekých Benátkách nad Jizerou. Dražický hrad je odborníky považovaný za velmi ohroženou památku. Stavitelé totiž použili měkký jemnozrný pískovec. Propracované architektonické prvky se tak doslova roztékají kvůli povětrnostním vlivům.

3. Hrobka Rohanů

V údolí Jizery pod kostelem Nejsvětější Trojice v Loukově u Mnichova Hradiště se otevírá železnými dveřmi jedinečná památka, hrobka knížecího rodu Rohanů. Ti odešli z Francie za Velké francouzské revoluce a za svůj nový domov si vybrali nedaleký zámek Sychrov. V kryptě odpočívají čtyři desítky princů, princezen z rodu, který byl roven francouzským králům.
Stavba patřící katolické církvi potřebuje opravu. Farář Radek Jurnečka už dlouho shání peníze, ale stále marně. Pokud se hrobka včas neopraví, hrozí její zřícení. „Je to jedna z významných staveb, které v okolí máme, ale je ve špatném stavu, hroutí se. Důvodem je blízkost řeky Jizery, která hrobku podemílá,“ vysvětluje Jurnečka. Kromě řeky škodí hrobce i kamiony které projíždějí po úzké silnici vedoucí kolem kostela. Na záchranu hrobky musí sehnat minimálně dvanáct milionů korun. „Musejí se zapustit betonové piloty, další peníze jsou třeba na záchranu interiéru, kde jsou různé praskliny,“ řekl Jurnečka. Umístění hrobky v prudkém svahu navíc vyžaduje použití speciální těžké techniky, se kterou běžně pracuje jen armáda.
Do několikrát vykradené hrobky se veřejnost běžně nedostane, pouze na požádání. Po rekonstrukci by se mohla stát atraktivním turistickým cílem. Jen deset kilometrů odtud je totiž zámek Sychrov.

4. Zámeček v Bažantnici

Rohanská hrobka není jedinou památkou v Loukově. Bohužel není ani jedinou památkou, která naléhavě potřebuje opravu. Kus proti proudu Jizery se v bývalé oboře Bažantnice nachází torzo drobného patrového zámečku, rozsahem spíše běžné vily. Klasicistní, architektonicky jednoduchá stavba dnes figuruje na seznamu nejohroženějších památek bývalého boleslavského okresu.
Po zřícení střechy a většiny stropů se již jedná pouze o torzo původní stavby. „Chátrání nezajištěných konstrukcí zdiva dále pokračuje a je tak přímo ohrožená vlastní existence památky,“ uvádí se na stránkách Národního památkového ústavu. Pokud se brzo nenajde zachránce, zůstane ze zámku jen zřícenina a pár starých fotografií.

5. Most v Debři

Mnohdy ani nevnímáme, že běžné stavby kolem nás mohou být také významnými památkami. Klasickým případem jsou mosty, v Pojizeří jich je celá řada. Kromě největšího železničního mostu na trati z Prahy do Trutnova u Stránova je technickou památkou i Masarykův most v Debři. Elegantní konstrukce z let 1922-23 dokládá vyspělou úroveň dopravního stavitelství první republiky. Hlavní pole přes řeku měří padesát metrů, celková délka mostu je sto pětatřicet metrů. Oba konce stavby zdobí medailon s portrétem prezidenta Masaryka.

6. Kaple v Klokočce

V údolí potoka Rokytky, jednoho z přítoků říčky Bělé, se nachází půvabný areál Klokočka. Kaple s myslivnou, připomínající malý zámeček, patřívala Valdštejnům. Osamělé údolí ale neláká jen turisty a romantiky. Barokní kaple zasvěcená svatému Prokopovi, stojící v lese nad pramenem, čelila několikrát útoku zlodějů a vandalů. Před deseti lety se jim podařilo z kaple ukrást většinu výzdoby i dvě sochy andělů. Ale příběh má naštěstí dobrý konec. Když před několika lety neměli hosté v rakouské restauraci na útratu, hostinský přijal jako zálohu na dluh starožitnost. Když se nevrátili a nezaplatili, nabídl anděla k prodeji. V aukční síni jej objevili památkáři. V dřevořezbě uvedené v katalogu poznali jednoho ze dvou andělů ukradených právě v Klokočce.
Památkáři měli štěstí ještě jednou. Druhého anděla kaple našli v internetové nabídce jednoho z německých aukčních domů. Pak začalo jednání se švýcarským majitelem skulptury. „Zpočátku tvrdil, že plastiku vlastní jeho rodina od nepaměti. Názor změnil až poté, kdy hrozilo, že případ převezme soud,“ vzpomíná na případ vedoucí oddělení ochrany movitého kulturního dědictví ministerstva kultury Petr Svojanovský. Spor nakonec skončil dohodou. Sochy už dnes v kapli nejsou. Jsou bezpečně uložené v depozitáři.

7. Mlýn vdovy Máchalové

Zatímco některé památky jsou veřejnosti neznámé, jiné naopak znají všichni. Mnohdy ale neví odkud nebo kde ta či ona památka vlastně stojí. Jednou takovou je i starobylý vodní mlýn ve Střehomi na okraji Českého ráje. Půvabný exteriér mlýna v údolí potoka Klenice láká filmaře. Takže stačí říct mlýn vdovy Máchalové z pohádky S čerty nejsou žerty. Každému se vybaví roubená stavba s dřevěným kolem, kde loví generál v podání Petra Nárožného mladého mlynáře Máchala v podání Vladimíra Dlouhého. Unikátní mlýn pochází z přelomu 18. a 19. století a uvnitř se dochovalo i mlecí zařízení.

PAMÁTKY V KRAJI A OKRESE nemovitých památek ve Středočeském kraji: 4318
památek v okrese Mladá Boleslav: 437
národních kulturních památek ve Středočeském kraji: 26
národních kulturních památek v okrese Mladá Boleslav: 2
jsou to: v roce 2001 jí byl vyhlášený barokní zámek Mnichovo Hradiště, v jehož areálu je mimo jiné i kapucínský klášter s hrobkou slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna. O sedm let později přibyl kostel svatého Mikuláše ve Vinci, postavený ve 13. století, který patří ke skvostům českého románského stavitelství.
ohrožených památek ve Středočeském kraji: 101
ohrožených památek v okrese Mladá Boleslav: 5
jsou jimi: zřícenina hradu Dražice, zemědělský dvůr v Hněvousicích u Mnichova Hradiště, lovecký zámeček v oboře Bažantnice u Loukova, Krajířova vodárenská věž v Mladé Boleslavi a renesanční zámek ve Studénce