Zážitková gastronomie s výhledem na Vyšehrad | E15.cz

Zážitková gastronomie s výhledem na Vyšehrad

Ideální spojení. Podnik Bastion těží kroměvýhledu na historickou část Prahy z důrazu na kvalitní suroviny včetně domácích těstovin a čerstvých ryb
Ideální spojení. Podnik Bastion těží kroměvýhledu na historickou část Prahy z důrazu na kvalitní suroviny včetně domácích těstovin a čerstvých ryb
• 
ZDROJ: bastion prague restaurant

Ivan Verner, Jiří Kolečko

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn

Kam dnes zamíříme, Jirko?“ zeptal se Ivan, když jsme se sešli na stanici metra Vyšehrad. „Musíme si trochu protáhnout nohy přes Nuselský most. Není to moc zajímavý špacír, ale pořád lepší než Sokolskou ulicí z I. P. Pavlova. Podstatně příjemnější to bude vyjít k našemu dnešnímu cíli zespoda kolem hradeb ze Slupi,“ upřesňuje Jiří polohu nové restaurace Bastion na pražském Karlově.

Moderna s historií za zády

„Tipuji, že sem v letní sezoně mohou zamířit přes den i maminky s dětmi. Řidiči tu jsou ve výhodě, místa na parkování je tu dost. Ale cílová meta stojí za to,“ doplňuje Jiří na místě. „Tak tenhle pohled jsem nečekal, tohle portrétisté Prahy zatím nenašli,“ zůstává Ivan stát a ukazuje na protější siluetu Vyšehradu a údolí pod sebou. „Snad Bastion Prague Restaurant nabídne stejně zajímavý zážitek kulinární.“

 

Bez vady oblečený číšník s tělem vypjatým jako lajna pomáhá sundávat kabáty a uvádí ke stolu. Je uctivý, ale jako by precizností zakrýval nervozitu. „To odpovídá strohému, industriálnímu rázu interiéru, který podtrhují železo, sklo a beton,“ všímá si Jiří a upozorňuje na kontrast s historickým výhledem pod augustiniánským klášterem.

restaurace Bastion Autor: bastion prague restaurant

Vybalancované menu

„Nabídka jídel se mi na první pohled líbí. Přestože jídelní lístek obsahuje málo položek, tak tři desítky pokrmů včetně dezertů a sýrů pěkně pokrývají základní chuťové orientace. Výhodou pro podnik je také to, že nabídka není náročná na skladování a zaručuje i minimální odpad. Ovšem vinný lístek má přes sto položek,“ nezapře Jirka v sobě ukrytého vinaře a se záměrem otestovat právě tu čerstvost objednává dvě jídla z předkrmové nabídky, terinku z králičích jatýrek s višňovým želé a salát z trhaných listů s vyšlehaným kozím sýrem obaleným v domácím griliáši.

„Větrnou procházku budu nejdříve kompenzovat,“ prohlašuje Ivan a poroučí si Jelínkovu hruškovici Williams a zelený čaj. Objednávku rozšiřuje o staročeskou bramboračku a svou chuť na houby doplňuje o pečená vepřová líčka s kubou. „Přesně, jak má být,“ těší se Ivan z nápojů, „hruškovice stylově a správně servírovaná, skvělá nabídka čaje. Už se stmívá a rozsvěcující se světla dole umocňují zimní sváteční náladu. A k ní mi kuba sedne.“

cenová hladina Autor: e15

Výběr vína je poměrně složitější, nabídka odpovídá globalizovanému vinařskému světu, Jiří ale preferuje domácí producenty. „Uváděl bych zásadně i výrobce, vzhledem k charakteru restaurantu i nabídce se dá očekávat, že sem budou mířit hosté, kteří se orientují v domácích i hlavních zahraničních vinařských domech,“ dodává. Výběr padá na Frankovku, pozdní sběr z Kobylí, což je uvedeno jen na lahvi, v lístku ne. „Frankovka z roku 2008 potvrdila, že Morava umí i červené,“ hodnotí ji později Jiří.
„Chuť králičího masa výborně podpořilo koření a višňové želé dodalo další dimenzi i ve vůni,“ pochvaluje si Jiří. „Ty se ale nad bramboračkou nějak kroutíš, Ivane.“ „No, houby v ní jsou skvělé, nerozvařené, což nemůžu říct o bramborech, ale horší je, že krásné stylové nádobí by potřebovalo vyšší židli nebo nižší stůl, takhle mě to nutí brát lžíci nadhmatem. Kaz na kráse, který nemusí být, stejně jako snaha číšníka, který se ti přes talíř hrnul zapálit novou svíčku, protože se k ní kvůli umístění stolu jinak nemohl dostat,“ vysvětluje Ivan.

E15 hodnotí Autor: e15

Test čerstvosti surovin

„Tenhle nápad i provedení je perfektní,“ chválí salát Jiří. „Špičkový sýr, griliáš to povyšuje na mimořádnou lahůdku, rukola čerstvá, výborná, listový salát zřejmě o pár hodin či den starší. Co ten kuba?“ „Houby opět skvělé, k tomu se teď přidává i maso – rozplývá se, aniž by bylo připravohodnotí váno delší dobu, než je nutné, krupky přesně dodělané, možná bych použil větší kalibr, ale to není podstatné, rukola doplňuje chuť, nadchlo mě to,“ hodnotí svůj talíř Ivan.

Odcházíme spokojeni a obsluha je pod tím dojmem méně křečovitá. „Bastion má šanci doplnit přední pražské zážitkové restaurace, je nutné však vychytat drobné nedostatky,“ uzavírá Jiří. „Počkejme na teplejší počasí, které určitě přiláká na atraktivní terasu hosty. O ně tu půjde, ty si pak musí udržet i na další zimní sezonu. Když se to podaří, budou hrát mezi zážitkovými restauranty první ligu,“ souhlasí Ivan.

Autoři jsou publicisté

ilustrační foto Autor: bastion prague restaurant

Výběr z jídelního a nápojového lístku: Terinka z králičích jatýrek s višňovým želé 225 korun, staročeská bramboračka s pravými hříbky 120 korun, tagliatelle s krevetami, sušenými rajčaty a domácím pestem 249 korun, trhané listy salátů s vyšlehaným zrajícím kozím sýrem v domácím griliáši 280 korun, pečená vepřová líčka s kroupovým kubou 380 korun, filírované prso kačera s máslovými šťouchanými bramborami se šalotkou a pomerančovým glazé 470 korun, grilovaný filet z candáta na šafránovém rizotu a šampaňským přelivem 640 korun, máslová hruška pošírovaná ve víně 195 korun, Frankovka (0,7 l) 850 korun, káva (Zanetti maxxi) 65 korun, Mattoni 59 korun

Kontakt: Bastion Prague Restaurant, Horská 1751/4, Praha 2, bastion-prague.cz

Autor: Ivan Verner, Jiří Kolečko

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video