Zeleň uhne, chtějí stavět

Černá je bílá. Že je to nesmysl? Ne v případě stanovisek magistrátu k výstavbě v lázeňském území.

Moravská ulice a Hálkův vrch se zřejmě rozrostou o další domy. Rozhodnutí „tady nestavět“ se totiž změnilo na „v pohodě stavět“. Všechny přestavby i nové domy v lázeňském území a v jeho těsném sousedství počítají výhradně s bohatou klientelou. Ceny luxusních bytů jsou mnohamilionové.
Lidé se výstavbě brání peticí, na které je dosud přes patnáct set podpisů, své námitky vznesli na veřejném projednávání v procesu územního řízení.
Aby mohla výstaba začít, o tom rozhodnou tři samostatná řízení. Konečné slovo bude mít stavební úřad, který dosud žádné stanovisko – ani k námitkám – nevydal.
Pozemky, na nichž se má stavět, mají nyní charakter veřejné zeleně. Podle vyhlášky města se na takovém pozemku nesmí stavět. Magistrát také v roce 2003 vydal k plánované výstavbě domů zamítavé stanovisko. S tím, že z urbanistického hlediska je vhodné nechat místo nezastavěné, také kvůli hustotě domů v okolí.
„Podporujeme zde koncepci se zachováním a kultivací veřejné zeleně. Doporučujeme prostor ponechat jako zeleň a dále jej nezastavovat,“ píše tehdejší odbor architektury a územního plánování.
To už neplatí.
Nyní magistrát tvrdí, že je nutné zástavbu „dořešit v širších souvislostech“.
Jedná se o poslední lokalitu takového rozsahu přímo v lázeňském území a její zástavba musí odpovídat charakteru lázeňského místa.
Širšími souvislostmi myslí magistrát „řešení veřejného prostoru, parkování a uspořádání kvalitní zeleně“.
Jak si vysvětlit zásadní změnu ve stanoviscích? Podle Ivany Doubové, šéfové Odboru rozvoje a urbanismu a úřadu územního plánování je to závěr studie, kterou si magistrát nechal zpracovat v roce 2008.
„Obrat ve stanoviscích je pro mě velká neznámá, osobně si to nemůžu a neumím vysvětlit,“ říká zastupitel Petr Kulhánek, který se zúčastnil veřejného projednávání.
Jedním z hlavních pojmů, kterými obě strany operují, je „zeleň“. Tak je totiž vedená plocha, na níž se má stavět. „Ve vyhlášce, která hovoří o nezastavitelnosti zelených ploch, není definováno, co zelená plocha je a jak má vypadat. Podle toho by v dotčeném území prostě nemělo stát nic,“ tvrdí Jiří Klsák, předseda Klubu Za krásné Karlovarsko. Pozemek, který se má zastavět, je v katastru veden jako zeleň. „Magistrát nyní argumentuje tím, že vyhláška hovoří o „plochách veřejné zeleně a plochách kvalitní zeleně“ a to že není případ těchto pozemků. A že pokud někdo tvrdí opak, musí to „speciálně prokázat“.

Zahlcené centrum

„Problémem je, že se tu staví velmi pokleslá architektura. Přestavbami vzniklo mnoho zcela bezvýznamných staveb, kterými je lázeňské centrum zahlcené. A také se nerespektuje historický půdorys města, zastavují se nezastavitelné proluky, domy bobtnají do všech stran a zvyšují se. Jsou disproporční a necitlivé vůči svému okolí,“ shrnul před časem architekt Petr Mráz. Lázeňské centrum je plné domů s transparenty „na prodáždu“. Informace však visí na fasádách několik let.
„Staví se pro movitější klientelu, do dnešní doby téměř výhradně rusky hovořící. Pokud dnes cena přesahuje hranici zhruba pětapadesáti tisíc korun za metr čtvereční, je to cena pro speciálního kupce. To je osoba, která se sem jezdí léčit. To podtrhuji. Jinak si může koupit byt v Dubaji nebo Egyptě. Ale pokud se sem vrací opravdu kvůli léčení, pak si takový byt koupí. Žije ale jinde,“ vysvětlil Martin Lojda, šéf společnosti Loyd Reality.
„Bydlím v lázeňském centru od roku 1985 a sleduju postupný úpadek této části města. Dřív střed města žil a dnes je všude prázdno. V nových domech svítí stěží dvě, tři okna,“ popisuje Klsák.
Nové domy chtějí stavět tři různé společnosti. Společníky ve společnosti Hálkův vrch jsou šéf Baustavu Milan Špička a Baustav samotný. V čele společnosti KV Bytinvest stojí Larisa Achmedbekova, jednatelem společnosti Panorama KV je Andrey Kondrashov, společníci jsou občané Ruské federace.

Ceny bytů v novostavbách nabízí se v průměru za tři a půl tisíce euro, reálná prodejní cena je od dvou tisíc euro za jeden metr čtvereční:

Rezidence Královská vyhlídka

1. karlovarské terasy

Rezidence Vyhlídka

Rezidence Tyršova

Rezidence Čertův ostrov

domy na Zámeckém vrchu

parkovací dům s byty v Libušině ulici