Železniční nádraží budou bez lokální znělky. Informace přinese jen gong

Pardubice hlavní nádraží.

Pardubice hlavní nádraží. Zdroj: Twitter Jiří Svoboda SŽDC

Plzeň hlavní nádraží.
Praha hlavní nádraží.
3
Fotogalerie

Atmosféra na železničních nádražích už nikdy nebude jako dřív. Příčinou je plánované zrušení lokálních znělek, které by měly nahradit unifikované tóny, či spíše tón. Ministr dopravy Karel Havlíček podle serveru Zdopravy už tento plán podpořil s tím, že se chystá zkrácení a zjednodušení formátu znělek

„Cestujícím by měly být poskytovány informace především včas a skutečně jen ty nejdůležitější. Průměrná doba původních znělek je dnes pět až osm vteřin, což je ve špičkách opravdu hodně,“ řekl Havlíček.

Podle Správy železnic, která s návrhem přišla, vystřídá původní znělky zvuk gongu trvající vteřinu až dvě. „Plné nahrazení plánujeme od jízdního řádu 2020/2021,“ sdělila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Návrh ale vyvolal kritiku. Došlo i k vytvoření petice, kterou už podepsalo přes 3 400 lidí. Její autoři Správě železnic vyčítají, že krok s veřejností vůbec nekonzultovala. Zároveň vyzdvihují současný stav, v němž si lze řadu melodií spojit s konkrétním nádražím.

Podle petice už zmizely znělky na nádražích ve Vsetíně (melodie V tom Vsetínském zámku), Frýdlantu nad Ostravicí (Beskyde, Beskyde), Frýdku-Místku (Okolo Frýdku cestička), Pardubicích (Vraný koně), Hradci Králové (Okolo Hradce), Valašském Meziříčí (My jsme Valaši) a v Brně (Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem).

Seznam ukázek používaných znělek naleznete zde.