Zisk Samsungu kvůli polovodičům a telefonům klesl o 40 procent

Nový kancelářský komplex Samsungu v USA

Nový kancelářský komplex Samsungu v USA Zdroj: Samsung

Jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics klesl v posledním loňském čtvrtletí čistý zisk o 40 procent na 3,2 bilionu wonů (65,8 miliardy korun). Mohly za to hlavně slabší výsledky v divizích telefonů a polovodičů způsobené nízkou poptávkou. Za celý rok pak zisk klesl o 19 procent na 19,1 bilionu wonů, nejníže za čtyři roky. Firma současně v prohlášení varovala, že oživení v první polovině letošního roku není kvůli obtížnému podnikatelskému prostředí pravděpodobné.

Výsledky zaostaly za odhady analytiků, a to i po započtení negativního dopadu vývoje směnných kurzů. Analytici v anketě agentury FactSet čekali v průměru čistý zisk 5,1 bilionu wonů. Vývoj směnných kurzů podle odhadů snížil zisk o 400 miliard wonů.

Tržby se ve čtvrtletí zvýšily o jedno procento na 53,3 bilionu wonů. Provozní zisk stoupl o 16 procent na 6,1 bilionu wonů, v souladu s předběžnou zprávou, kterou firma zveřejnila tento měsíc.

Výsledky upozorňují na novou hrozbu, které musí čelit divize polovodičů. Ta od poloviny roku 2014 byla tahounem zisku a pomáhala vykompenzovat pokles zisku divize chytrých telefonů. Nyní však stejně jako mobilní divize vykázala pokles.

Samsung
Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, které se používají v osobních počítačích a mobilních přístrojích. Dodává čipy i pro konkurenční přístroje firmy Apple. Je také největších světovým výrobcem chytrých telefonů a televizorů.

Divize polovodičů vykázala provozní zisk 2,8 bilionu wonů. Meziročně se sice zisk divize nepatrně zvýšil, proti předchozímu čtvrtletí však klesl o 25 procent a zaznamenal první propad za více než rok. Kromě slabší poptávky po mobilních přístrojích a osobních počítačích k tomu přispěly i nadměrné dodávky paměťových čipů na trhy, které snížily ceny.

Divize mobilních telefonů vykázala již druhé čtvrtletí za sebou mezičtvrtletní pokles provozního zisku, přestože firma představila své nové vyspělé chytré přístroje dříve, než je obvyklé. Nepodařilo se jí však zvýšit prodej svých dražších přístrojů, protože spotřebitelé měli zájem spíše o levnější. Pokles prodeje dražších telefonů trápí i konkurenční firmu Apple.

Firma současně dodala, že v nejbližší době nečeká oživení zisku a bude obtížné udržet provozní zisk na stejné úrovni jako v loňském roce. Podmínky na trhu by se mohly zlepšit v druhé polovině roku díky silnější sezonní poptávce po mobilních přístrojích, domácích spotřebičích a televizorech, napsala agentura AP.