Zlatá Koruna vyprovodí léto královsky

Odehrálo se tam tolik dramat, a přece má to místo v sobě zvláštní klid. Bude to asi i modlitbami, jichž zdi kláštera slyšely bezpočet. Teď tam zazní víc hudby.

Proč dostaly zdejší lípy označení kapucínky? Čí hrob vypadal jako prosáknutý krví? Kdo schoval do kostela poklad? Odpovědi dá výlet do Zlaté Koruny, která přitahuje jak milovníky historie, přírody a kultury, tak lidi, kteří se jen potřebují na chvilku schovat před starostmi běžného života.
„Genia loci zcela jistě ovlivnila samostatnost a izolovanost řádu cisterciáků. Stejně tak poloha kláštera, který leží v malebném údolí Vltavy. Řeka celý areál obtéká, navíc je ze všech stran obklopený kopci, takže okolní ruch sem nedoléhá. To člověka opravdu vede k zastavení a přerovnání myšlenek,“ míní kastelánka Věra Machová.
Klášter, který patří k nejcennějším komplexům gotické architektury ve střední Evropě, založil český král Přemysl Otakar II. roku 1263. Podle legendy tím naplnil zbožný slib, který dal před důležitou bitvou u Kressenbrunnu. Vyhrál ji a z vděčnosti nechal postavit osm kilometrů od Českého Krumlova nový klášter zvaný Svatá trnová koruna. Dějiny tam postupně namíchaly silný koktejl z víry, radosti a naděje, ale i krutosti a zmaru.
Směs těchto pocitů vytváří ten nejinspirativnější nápoj pro umělce, kteří do kláštera míří hlavně v létě a na podzim. Část publika v té době tvoří vodáci připlouvající po Vltavě. „Je to třicet let, kdy jsme tam hráli poprvé, ale vznikla tak skvělá atmosféra, že mi zůstala v paměti,“ vzpomíná Pavel Zajíc z folkové skupiny Nezmaři. Odcházejícímu létu tam Nezmaři zahrají 27. srpna od 19.30 hodin – podle počasí buďto venku, anebo v Křížové chodbě. Folk se do Zlaté Koruny vrátí už tento čtvrtek, kdy zazpívá Pavlína Jíšová.
Na vodáky a turisty pamatují i pořadatelé Královského hudebního festivalu, vrcholné kulturní události sezony. Nevyžadují při koncertech slavnostní oděv a dětem do patnácti let odpouštějí vstupné.
Letošní osmý ročník festivalu nabídne od 15. srpna do 25. září celkem sedm vystoupení. Většinu v klášteře, jeden také v Prostředních Svincích, které patřily do zlatokorunského majetku. Koncert zvaný Memento otevře 21. srpna jindy nepřístupný kostel v Boleticích. „Vstup je zdarma, ale je třeba v českokrumlovském infocentru vyzvednout vstupenku. Je totiž zároveň povolenkou ke vstupu do vojenského prostoru, v němž kostel stojí,“ upřesnil organizátor Milan Kraus.
Festival začne houslovým koncertem Bohuslava Matouška s kytaristou Petrem Saidlem. Matoušek povede i mezinárodní hudební kurzy, které vyvrcholí koncertem učitele a žáků 26. srpna. Výjimečný zážitek také nabídne 10. září varhanní recitál Jaroslava Tůmy v klášterním kostele, který je největším chrámem na jihu Čech a má mimořádně kvalitní varhany z roku 1699.

Výstava obrazů i spisů

Až do konce října si mohou návštěvníci v klášteře prohlédnout sérii abstraktních obrazů malíře a restaurátora Karla Hrubeše, který ztvárnil život svatého Bernarda, zakladatele cisterciáckého řádu.
A komu už se stýská po škole nebo si chce osvěžit dojmy z četby, může vystoupat do prvního patra velkého konventu. Je tam expozice nazvaná Místa setkávání v literatuře z jižních Čech a východní Šumavy, která shrnuje dějiny písemnictví na česko-rakousko-německém pomezí od středověku do současnosti.