Akcie, měny & názory Davida Navrátila: Čtení mezi křivkami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mnoho komentářů říká, že americká výnosová křivka je záporná, a proto je na spadnutí recese. Co to znamená záporná křivka? Investoři jsou nyní ochotni koupit americké státní dluhopisy za výnos, který je o něco málo nižší než tříměsíční úroková sazba. To přece nedává smysl: proč bych neměl chtít extra odměnu za to, že budu čekat deset let na splatnost investice. Ledaže bych si myslel, že v budoucnosti bude americká centrální banka sazby už jen snižovat. A to vysvětluje otázku „proč je recese na spadnutí“. Fed bude sazby snižovat, pokud nastane v USA recese.

Tato zkratka „záporná výnosová křivka = recese“ vychází ze zkušenosti. Minimálně za posledních padesát let vždy, když nastala v USA recese, tak předtím byla výnosová křivka záporná. A u toho bychom mohli skončit: přichází recese. Ale neskončíme. Protože v této analýze můžeme udělat chybutakzvané falešně pozitivní identifikace. O co jde?

Kdykoliv byla recese v USA, tak předtím asi rok dva byla křivka záporná. Ne vždy ale, když byla křivka záporná, nastala v USA recese. Pokud máte rádi pravděpodobnosti, tak aktuálně výnosová křivka naznačuje recesi v horizontu jednoho roku až dvou let s pravděpodobností 25 procent. To je daleko od jistoty a méně než hod mincí.

Navíc dlouhodobé výnosy, například ty desetileté, uměle snížilo kvantitativní uvolnění americké centrální banky. Fed svými nákupy srazil výnosy na nižší úrovně. Bez nich by výnosy byly o více než půl procentního bodu vyšší. Pokud bychom tento efekt intervence ze strany centrální banky odečetli, tak výnosová křivka by nebyla záporná, ale kladná.

Investoři by stále chtěli za desetiletou investici vyšší výnos než za tu tříměsíční. A pravděpodobnost recese by poklesla na 15 procent. To neznamená, že recese je naopak zcela vyloučená. Jen dluhopisoví investoři ji nevidí jako tu nejpravděpodobnější variantu.