Americký diář Julie Urbišové: Američané nevybírají jen nového prezidenta

Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)

Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020) Zdroj: ČTK / AP / C.B. Schmelter

Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)
Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)
Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)
Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)
Američané vyrazili k volbám. Hovoří o velmi vysoké voličské účasti. (3. 11. 2020)
10
Fotogalerie

V šest hodin ráno se otevřely volební místnosti a od té doby se tvoří po celých Spojených státech menší či větší fronty. Jsou státy, kde půjde o každý volební hlas - Florida, Texas, Arizona nebo Pensylvánie. Právě tam měli kandidáti v posledních pár dnech i několik mítinků během 24 hodin. Cílem jejich vystoupení bylo na poslední chvíli zburcovat nerozhodnuté hlasy nebo ty, kteří by právě letos možná volby úplně vynechali.

A pak jsou státy, kde podle některých jejích obyvatel nemá téměř smysl k volbám chodit, protože se očekává buď jasně červený nebo jasně modrý výsledek. Louisiana je - co se prezidentských voleb týká - obvykle červená. Ne tak ale město New Orleans. Američané jsou pověstní vyvěšováním vlajek a plakátů před svými domy a na ledajakém veřejném místě. Jen podle projíždění v jednotlivých městských čtvrtích tak má člověk poměrně brzy představu o tom, jak kde volby dopadnou.

Tak například čtvrť Mid City v New Orleansu. Dvě fronty se táhnou k hasičské zbrojnici, červené auto stojí zaparkované venku. Místo uvnitř je dnes určené voličům. Stojí tam dva přístroje, které budou započítávat příchozí hlasy. U vchodu dezinfekce a volební komisaři, kteří ochotně nabízejí pomoc a ujišťují se, že voliči stojí v řadě s číslem, shodným s tím na jejich registraci. Jde to hladce.

„Dnes je nádherný den, já bych ale kvůli takhle důležitým volbám stála ve frontě klidně i v hurikánu,“ říká paní v důchodovém věku, která má na sobě růžovou roušku s obrázky nedávno zesnulé ústavní soudkyně Ruth Ginsbergové. Její o několik let mladší sestra přitakává a ukazuje mi v mobilu aplikaci, kde si mohla stáhnout svůj volební lístek a zaškrtnout své kandidáty už předem doma. Za plentou uvnitř si je pak jen v klidu přepíše. Bude volit Joe Bidena, tady měla jasno hned. U dalších jmen a funkcí na volebních lístcích ale musela nejprve vypracovat složitý domácí úkol a nastudovat, kdo je kdo a jakou politiku prosazuje. Seznam, který mi na obrazovce svého mobilu ukazuje, je překvapivě dlouhý.

Volit dnes v Americe totiž neznamená vybírat jen nového prezidenta. Každý stát rozhoduje také o mnoha dalších funkcích. Někde se doplňují senátoři či kongresmeni, vybírají se lokální soudci, šerifové a lokální vlády. Mnohé státy využívají prezidentské volby k místním referendům o tradičních tématech americké politiky – tady v Louisianě se například obyvatel ptají, zda jsou pro úplný zákaz potratů, ale například také na návrhy na daňové změny nebo velmi aktuální téma vzhledem k letošní nadměrně silné hurikánové sezóně – na možnost zřízení speciálního stabilizačního rozpočtu, který by mohla louisianská vláda využít pro případ vyhlášení katastrofy.

Od rána se nezastavila ani komise v základní škole, kam každé ráno běžně vozím dceru. Ve školní jídelně dnes místo stovek dětí zní spíš tlumený ruch příchozích. Ulice, kterými projíždím v tomto předměstí, je od zmiňovaného Mid City vzdálené čtvrthodinku cesty autem.

Nápisy dávají jasně vědět, že tady se bude volit dost odlišně. Velké červené plakáty s těhotnou ženou v profilu a jasným vzkazem: „Volte proti potratům!“ A o pár domů vedle stejně velký a stejně červený nápis „TRUMP 2020“. Řada se pohybuje jen pomalu, jeden přístroj na započítávání hlasů se porouchal, a tak vše trvá dvakrát déle, říká mi pan Charles, který si sám vystál hodinovou frontu před týdnem. Jinak si ale pochvaluje, že lidé chodí, netvoří se žádné napětí a vše probíhá v klidu.

K poledni místního času hlásí Louisiana, že čekací doby jsou v průměru hodinové, což je skvělý čas na americké poměry, kde jsou lidé zvyklí čekat na vykonání svého volebního práva i mnoho hodin. I tady bude letos rekordní účast. Jen v takzvaných brzkých volbách a poštou už odvolilo na milion obyvatel Louisiany, což je o 81 procent více než před 4 lety, píší místní média. Tady na jihu je jasné, že odhodláním letos Američani nešetří.   

Autorka je novinářka žijící v New Oreleans