Atomový bič. Proč se nemůžeme zbavit jaderné závislosti na Rusku?

Jaderná elektrárna Temelín v Jihočeském kraji

Jaderná elektrárna Temelín v Jihočeském kraji Zdroj: ČTK

ČEZ při nedávné návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice uzavřel dohodu s francouzskou společností Orano o obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech. Přestože francouzská firma nahradí původního dodavatele, ruský TVEL, zdaleka to neznamená úplné zbavení se jaderné závislosti na Rusku. Jak se totiž ukazuje, v oblasti jaderných technologií Rusové obchodují s Evropou čile dál (válka neválka) a lídrem v tomto obchodu je právě Francie. Cesta ven z ruského „jaderného sevření“ může být podle odborníků složitá a ve střednědobém časovém horizontu zřejmě i nemožná.

Článek původně vyšel na info.cz

Zatímco většina států euroatlantické civilizace uvalila na Rusko po invazi na Ukrajinu hospodářské sankce a přestala dovážet ruský plyn a ropu, obchod s ruskými jadernými technologiemi směrem na Západ válka prakticky nijak neovlivnila. Závislost Západu na Rusku v této oblasti pokračuje dál.

Podle serveru Energypost vydělala předloni ruská státní společnost Rosatom jen na přímých obchodech s USA zhruba jednu miliardu dolarů a dalších 750 milionů eur přidala z obchodů s Evropskou unií. Jedná se ale jen o přímé obchody.

K tomu je třeba přičíst řadu nepřímých obchodů a dodávek od společností, ve kterých jsou Rusové společníky nebo je vlastní skrytě. Ačkoliv Rusko na svém území těží například jen pět procent celkové světové spotřeby uranu, mnohem více této suroviny dobývají ruské firmy v zahraničí. 

Důkazem je mimo jiné dohoda, na základě které dceřiná firma Rosatomu získala loni v květnu 49procentní podíl ve druhém největším uranovém dole v Kazachstánu – zemi s největšími uranovými zásobami na planetě.

Rusko, kam se podíváš

Rusko zároveň kontroluje čtyřicet procent globálních zpracovatelských zařízení a 46 procent celkové světové kapacity pro obohacování uranu. A pak je tu ještě jedna důležitá okolnost, o které se zmiňují odborníci. Zatímco ropu a plyn vyvážejí Rusové v surové podobě, v oblasti jaderných technologií jsou světovou velmocí i z hlediska jejich vývoje. Týká se to například předstihu Ruska při vývoji nových typů paliva pro čtvrtou generaci jaderných reaktorů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!