Bitcoinoví nadšenci se upínají k regulaci, původní idea krypta bere za své

Kryptoměna bitcoin.

Kryptoměna bitcoin. Zdroj: Pexels

Návraty na výsluní se čas od času odehrají i ve finančním světě. Nejnovější comeback na investiční scéně zažívá krypto. Naděje, že by americká Komise pro cenné papíry (SEC) mohla brzy povolit ETF na fyzický bitcoin, katapultovala kurz nejznámější virtuální mince nad hranici 35 tisíc dolarů. Otázkou zůstává, zda je tento kurzový vzestup ospravedlnitelný.

Debatu o kryptoměnách charakterizuje extrémní míra emocí a polarizace. Chladnější a pragmatické pohledy bývají upozaďovány. Na jedné straně najdete dogmatické zastánce, kteří vnímají digitální měny jako aktiva s prakticky nekonečným růstovým potenciálem. Oproti tomu existuje plejáda kritiků, kteří vnímají virtuální mince jako instrument s takřka nulovou fundamentální hodnotou. Realita je jako obvykle méně bombastická.

Bitcoinoví fanoušci považují schválení ETF za moment, který pozvedne krypto mezi etablované třídy aktiv. Teoreticky tento krok skutečně zafunguje jako pozitivní katalyzátor, jelikož zpřístupní nejznámější digitální měnu širokému investičnímu publiku. BlackRock, největší globální správce aktiv, má fungovat jako záruka, že k povolení dojde – historicky se nestalo, že by této společnosti byla zamítnuta žádost o schválení fondu.

Cesta ke konečnému vítězství však může být dlouhá – krypto stále nesplňuje některé požadavky, které jsou ve světě běžných financí standardem. Ani úspěšné schválení nutně neznamená nevyhnutelnou bitcoinovou bonanzu. Retailoví i institucionální hráči budou mít k dispozici instrument, jak do nejznámější virtuální mince jednoduše investovat. Nikde však není psáno, že by měla vzrůst i jejich motivace k nákupům. Samotná investiční teze pro digitální měny zůstává nalomená. Jejich využívání je žalostné. Prozatím se málokomu podařilo proměnit „hype“ okolo krypta v byznysovou realitu.

Nesmíme také ignorovat fakt, že vznikem nového ETF se krypto více proplete se světem tradičních financí. Bitcoin se tak bude hýbat v tandemu s klasickými rizikovými aktivy. V takovém případě se digitální měny stanou citlivějšími vůči klasickým makrofaktorům, což představuje diskvalifikující kaz. Nízkou korelaci se standardními rizikovými nástroji vnímali portfolio manažeři jako nespornou výhodu. Pokud začne do kurzu bitcoinu více promlouvat širší ekonomické prostředí, zvýší se jeho zranitelnost vůči restriktivní politice Fedu. Úroky se již nevrátí zpět k nule, což by růstový potenciál virtuální mince limitovalo.

Navzdory letošnímu cenovému vzestupu bitcoinu zůstávají objemy obchodování mizivé. Celková kapitalizace bitcoinu nyní přesahuje 700 miliard dolarů. Podle statistik však stačí nakoupit pouze 750 jednotek této měny, abyste její kurz vytlačili o procento nahoru. To svědčí o takřka komicky špatné likviditě. Zastánci bitcoinu také vyzdvihují příznivý dopad půlení. V aktuálních našponovaných cenovkách je však tento faktor z převážné části již zahrnutý.

Jinak se faktory pro ospravedlnění současného kurzu hledají obtížně. Debakl burzy FTX vyvolal exodus venture kapitálových peněz. Od té doby se zpřísnil regulatorní tlak a pravidla se začínají postupně přibližovat těm, která známe z tradičního finančního světa. Venture kapitálové fondy však zůstávají opatrné a návrat peněz do blockchainových projektů je velmi pozvolný.

Krypto v dohledné době nezmizí, více se však skloubí s klasickým peněžním systémem. Tato symbióza může být přínosná. Dřívější revoluční snaha vybudovat alternativní finanční svět nezávislý na centrálních autoritách nicméně ustupuje do pozadí. To, že bitcoinoví fanoušci upínají naděje k regulátorovi starých peněz a jeho kladnému stanovisku ohledně ETF, ukazuje, že původní nosná idea krypta jako vyzývatele tradičního finančního řádu bere definitivně za své.

Autor je portfolio manažer společnosti Cyrrus