Glosa Petra Peška: Babišův prezidentský projev

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho projev k Čechům (23. 3. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho projev k Čechům (23. 3. 2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Řeč, kterou premiér Andrej Babiš v pondělí večer prostřednictvím tří hlavních televizí vyslal národu, se dá hodnotit lecjak. Určitě ale nebyla tuctová. A to jak svým obsahem, tak formálními detaily.

Už první pohled naznačil, jak chce Andrej Babiš projev pojmout. Žádné „čau lidi“ s kšiltovkou, ale hezky státnicky za stolem, s českou a unijní vlajkou v pozadí. Na obličeji decentní tmavěmodrou roušku místo občas kritizovaného a zesměšňovaného respirátoru. Slova dopředu připravená na čtecím zařízení, což bylo občas znát intonačními výkyvy.

A státnicky i začal. Slovy o „nejtěžším období novodobé historie naší země“. Děkoval za zvládání koronavirové krize všem. Od občanů přes lékaře, policisty a hasiče po rodiče, prodavačky a ženy, které dnes šijí roušky. Tedy suplují roli státu, který nedokázal včas zařídit jejich dostatek, chtělo by se dodat. I na toto premiér Babiš myslel. Požádal o odpuštění za „dílčí“ chyby a problémy. Nicméně roušky prostě nebyly nikde, neopomněl zopakovat obvyklé vysvětlení.

 A poděkoval dokonce i médiím – jak těm veřejnoprávním, tak soukromým – i svým politickým odpůrcům. Na premiérovu černou listinu se dostali jen „frajírci“, co si dál dávají pivo u dveří hospod. Proč zrovna oni jsou tou největší hrozbou, není jasné.

Už ve všem výše uvedeném je každopádně patrná paralela s nedávným projevem prezidenta Miloše Zemana. Proneseným jen v jedné soukromé televizi, skoupým na poděkování, ale květnatým ve slovních útocích. A proneseným spatra, byť mnohem kratším.

Zpět ale k řeči Andreje Babiše. Dozvěděli jsme se, že si „vedeme dobře“ a „zvládáme to“. Ale také že restriktivní opatření budou trvat déle, než se původně čekalo. Jmenovité pochvaly se dočkali šéf krizového štábu, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, o něco později byli zmíněni i ministr vnitra Jan Hamáček a „samozřejmě“ prezident Zeman díky leteckému mostu z Číny. Nic z toho by nemělo zapadnout.

Stejně tak jako množství první osoby jednotného a množného čísla, jež v premiérově proslovu zaznělo. Já odpovídám za všechna krizová opatření a beru na sebe plnou zodpovědnost, neopomněl Andrej Babiš zdůraznit. Mnohem četnější a pozoruhodnější bylo ovšem používání přídavného jména „náš/naše/naši…“ Pokud počty souhlasí, použil ho celkem 22krát. Naše je země, národní sebevědomí, občané a samozřejmě vláda i ústřední krizový štáb. Ale také duch, dědečkové a babičky, veřejnoprávní média, zdravotníci, a dokonce i umělci. Chtělo by se zeptat: čí jsou?

Mimochodem, slovo „český“ oproti tomu použil jen dvakrát. U republiky a poté u vlajky, z níž měl premiér udělanou roušku při návštěvě prezidenta Zemana. Sice i za to byl kritizován, také tady to ale otočil ve svůj prospěch. Poděkoval za ni, prý ho potěšila. Opět dobrá práce jeho PR týmu.

Ostatně jako celý projev. Kdyby se čistě náhodou Andrej Babiš rozhodl ve své kariéře „nepolitika“ pokračovat na Pražském hradě, tak toto byl ideální prolog. Je třeba zpozornět.