Glosa Petra Peška: Roztroušená vláda

Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch (24.4.2020)

Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch (24.4.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda o koronaviru: Andrej Babiš (20.4.2020)
(zleva) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (20.4.2020)
Vláda o koronaviru: Roman Prymula a Adam Vojtěch, v pozadí mluvčí Jana Adamcová (24.4.2020)
4
Fotogalerie

Vlastně už to ani nepřekvapuje. Přesto se nelze nad posledními vládními expozé kolem koronavirové krize nepozastavit. Protože – ať se to někomu líbí či ne – je to pořád vláda, klíčový exekutivní orgán. Byť některé výstupy členů kabinetu z uplynulých hodin spíš vypadají jak zkouška amatérského divadelního kroužku.

Tak třeba nouzový stav. Vláda ho ještě nedávno chtěla prodlužovat, pak do toho najednou premiér Andrej Babiš „hodil vidle“. V televizi oznámil národu i svému koaličnímu partnerovi, že konec dubna a dost. V pátek vláda nakonec schválila návrh prodloužit nouzový stav až do 25. května, ještě o den dříve se ministři vnitra a zdravotnictví dohadovali, jak to vlastně je.

Jistě, změnu postoje lze připisovat soudnímu verdiktu, který vládu v přijímání restrikcí k nouzovému stavu svým způsobem nasměroval. To nic ale nemění na tom, že celé to spíše než jako seriózní plán vypadá jako fraška.

Ostatně jako změna režimu na hranicích. Nejdřív ministr zdravotnictví na tiskové konferenci - kde vzhledem k závažnosti oznámení nepochopitelně chyběli další členové vlády v čele s premiérem - jen tak mezi řečí prohodí, že se vlastně už cestovat může. A pak jednotliví ministři nabízejí veřejnosti různé verze toho, kdy bude platit povinnost se testovat při návratu do republiky. Jestli ještě venku, nebo už doma. Nakonec zjevně vyhrála první varianta.

A hřebíček tomu nasadí premiér, když nejdřív zopakuje tezi o zbytečnosti cestování, protože „u nás je bezpečno, epidemii zvládáme oproti ostatním zemím skvěle“. A dodá, že možnost vyjet do zahraničí je stejně jen teorií. Těžko se ubránit pocitu, že si z vás někdo dělá legraci. Ne-li něco horšího.

Jistým překvapením – a pro mnohé natěšené zákazníky jistě příjemným – byla i náhlá změna v harmonogramu otevírání obchodů. Nadšení ovšem hned následující den zchladil ministr zdravotnictví upozorněním, že nebude možné si zkoušet oblečení a listovat knihami. Což může být pochopitelné vzhledem k obavám z pokračujícího šíření koronaviru, nicméně to jde dost proti smyslu celé operace. Ale budiž.

Především ale změny v harmonogramu zmírňování restrikcí působí čím dál víc nahodile a nekoncepčně, trochu jako „ode zdi ke zdi“. Jakoby vláda reagovala na tlak veřejnosti, místo aby vycházela z epidemiologických modelů. Ale aspoň tu nějaký harmonogram je a existuje výhled, že se život začne postupně vracet do normálních kolejí.

Pokud se tedy nebude harmonogram každý den měnit, jako tomu bylo u „seniorských“ hodin v obchodech. Už ani to by ale nepřekvapilo.