Igor Záruba: Ruská skluzavka

Rusové skupují elektroniku v reakci na propad kurzu rublu.

Rusové skupují elektroniku v reakci na propad kurzu rublu. Zdroj: ctk

V Rusku padá dramaticky rubl, nervózní Rusové skupují dolary, tamní centrální banka drasticky zvedla základní úrokové sazby a americký gigant Apple zastavil tamní prodej iPhonů po internetu. Otázka zní: obává se Rusko dalšího vývoje oprávněně? Myšleno poté, co rubl utrpěl největší jednodenní ztrátu od roku 1998, kdy jeho strmé uvedlo zemi do platební neschopnosti, a lidé ztratili většinu úspor? A má se čeho bát ostatní svět?

Analytici připomínají, že odehrát se podobné otřesy na rozvíjejích se trzích na konci 90. let, nikoho by nepřekvapily. Zato v současnosti je situace jiná. Tím spíše, že zbytek planety upírá oči na Kreml a jeho aktivity prakticky celý končící rok a se znepokojením sleduje, co se děje na Krymu či na Ukrajině. A obě strany řeší sankce, které na sebe Rusko, USA a EU uvalily.

Nicméně stejně jako před zhruba 17 lety, kdy se po Zemi přehnala asijská finanční krize s dopady na Rusko i na Česko, také nyní hraje klíčovou úlohu americká centrální banka Fed. V té době rozpoutala zvýšením úrokových sazeb odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů, dnes večer bude určující její rétorika, protože měnovou politika má zůstat neměnná. Jakýkoli náznak, že má uplynout jistý čas mezi koncem kvantitativního uvolňování a možným zvyšováním úroků, může být signálem, že úroky půjdou nahoru. A odliv kapitálu z rozvojových trhů včetně Ruska by mohl pokračovat.

Složitá situace pro investory

Za této situace se musí bát investoři obecně. Ruská centrální banka sice reaguje, seč jí síly stačí, a utrácí za nákupy rublů miliardy dolarů. Nevylučuje ani další šroubování úroků, což s sebou nese riziko prohlubování recese a firemních bankrotů. Proti případnému úspěchu však stojí snižující se ceny ropy a zmíněné západní sankce, které Rusko škrtí a odřezávají od zbytku světa.

Jistou naději skýtají nahromaděné devizové rezervy. V listopadu sedělo Rusko na polštáři v objemu 361 miliard dolarů. Jenže zhruba 125 miliard má připadnout v nadcházejícím roce na umořování dluhů, a pokračující kolaps rublu tuto dluhovou službu dále ztíží.

Dominový efekt se dá navíc čekat i v dalších prahových ekonomikách, kde je Rusko těžkou vahou pro určování cen dluhopisů. V Evropě, s níž je Ruská federace úzce hospodářsky provázána, se zase objevují náznaky, že se schyluje k tzv. nákaze portfolií. Čili ke zbavování se cenných papírů, jejichž hodnota jde dolů, a zároveň k nákupu cenin, které se k pořízení přímo nabízejí. Obojí má společného jmenovatele: Rozsah už tak velkých škod se jen prohloubí.