Koho potrestá unijní embargo na dovoz ropy z Ruska? Trh se morálními principy neřídí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představuje šestý balík protiruských sankcí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představuje šestý balík protiruských sankcí Zdroj: ČTK / AP / Jean-Francois Badias

Fakta už známe: Evropská komise navrhla své dosud nejtvrdší sankce proti Rusku včetně postupného ropného embarga jako součást šestého kola odvetných opatření po invazi Moskvy na Ukrajinu. Bude ale embargo efektivní? Aby mělo zamýšlený účinek, Evropa se bude muset změnit.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulou středu uvedla, že embargo „bude úplným zákazem dovozu ruské ropy, po moři i ropovody, surové i rafinované“, který bude probíhat postupně, aby státy měly čas najít alternativní zdroje energie. Aby byl návrh schválen, bude potřebovat podporu všech členských států. Některé země vyjádřily svůj nesouhlas s totálním embargem.

„Některé členské státy jsou silně závislé na ruské ropě, ale my to prostě musíme udělat,“ dodala. Opatření zahrnují zákaz všech přepravních, makléřských, pojišťovacích a finančních služeb nabízených společnostmi EU pro přepravu ruské ropy po celém světě.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Evropská komise tedy vychází vstříc požadavkům Ukrajiny na zastavení dovozu fosilních paliv z Ruska. Po uhlí je to ropa a ropné produkty. S ohledem na počínání Ruska je takový postup nepochybně správný, navíc nás nutí urychlit snížení spotřeby fosilních paliv, ke kterému musí dojít tak jako tak, ať už dobrovolně, nebo pod tlakem jejich postupného vyčerpání či pod tlakem nevyhnutelných ekologických katastrof.

„Dnes řešíme naši závislost na ruské ropě a řekněme si to jasně, že to nebude snadné,“ řekla Ursula von der Leyenová Evropskému parlamentu ve Štrasburku. V tom je třeba s ní jednoznačně souhlasit. Potíž je v tom, že v ekonomických a surovinových válkách jako v té, kterou vedeme s Ruskem, většinou vyhrávají země, které suroviny mají, nad těmi, které je nemají. Evropská komise usiluje o postupné ukončení dodávek ruské ropy do šesti měsíců a rafinovaných produktů do konce roku 2022. Podle návrhu by Maďarsku a Slovensku mohla být poskytnuta delší lhůta na přizpůsobení embargu, a to do konce roku 2023; Česku do poloviny tohoto roku. Stejnou dobu „navíc“ tedy bude mít i Rusko, aby našlo nové odběratele.

Podle dostupných informací by se embargo EU mělo vztahovat na ruský vývoz ropy do celého světa, což by potenciálně ovlivnilo schopnost Moskvy najít alternativní kupce poté, co EU přestane kupovat ruskou ropu. Není ale jasné, jak může EU zabránit tomu, aby Rusko prodávalo svou ropu a ropné produkty jiným zákazníkům. Dá se očekávat, že platné sankce zkomplikují ropné transakce a celou dopravní logistiku, ale těžko je zastaví. Rusko asi najde odběratele své produkce ropy poměrně snadno vzhledem k velkému napětí na světových trzích s ropou, kde nabídka strukturálně zaostává za poptávkou.

Rusko zajišťuje 10 procent světové produkce ropy a bez nich se svět těžko obejde. EU je největším dovozcem ruské ropy; asi 60 procent celkových exportů ruské ropy putuje do Evropy. Trh s ropou je globální, na rozdíl od zemního plynu. Ropa se transportuje mnohem snadněji než zemní plyn, přechod od transportu ropovody na transport tankery nevyžaduje výrazné investice do infrastruktury. 

Můžeme proto očekávat, že po určitém období turbulencí se meziregionální transport ropy znovu dostane do rovnováhy, Evropa bude ropu nakupovat u jiných exportérů, což ovšem bude na úkor jiných zákazníků, kteří budou muset nakupovat… z Ruska, a možná s určitou slevou oproti světovým cenám. Výrazné zvýšení celkové produkce se nedá očekávat. Země OPEC plus Rusko nemají zájem zvyšovat produkci, vysoké ceny jim vyhovují a nemají důvod dělat radost ani Američanům, ani Evropanům. 

Saúdská Arábie a další producenti OPEC odmítli žádosti Spojených států a dalších spotřebitelských zemí o zvýšení produkce ropy, a to i přesto že spotřeba ropy se zotavuje z pandemie covidu-19 a ruské dodávky po invazi na Ukrajinu klesají. Nejspíš na tom nic nezmění ani návrh amerického senátního výboru na zákon NOPEC (No Oil Producing and Export Cartels). Pokud by návrh prošel, NOPEC by změnil americký antimonopolní zákon tak, že by zrušil suverénní imunitu, která chrání země OPEC a jejich národní ropné společnosti před soudními spory. Americký generální prokurátor by pak mohl žalovat OPEC nebo jeho členy u federálního soudu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!