OLAF Česko nepoškodí, vyjmutí projektu z dotačních programů je běžný postup, tvrdí finance

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
8
Fotogalerie

Česko by podle ministerstva financí muselo vracet Bruselu padesátimilionovou dotaci na výstavbu luxusní farmy v případě, že policie prokáže protiprávní jednání. Vynětí z evropského financování ovšem úřad považuje za běžný postup, který stát nijak nepoškozuje.

Úřad Aleny Schillerové (za ANO) navrhl vedení regionálních operačních programů, aby projekty jako je Čapí hnízdo vyšetřované Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) vyjmuly z programů financovaných pomocí bruselských peněz. Týká se to i projektů, které jsou ve správním či trestním řízení.

Ministerstvu financí to už v prosinci doporučila Evropská komise, když navrhla takto postupovat u více než čtyř desítek projektů z celkem šesti programů. Vyplývá to i zprávy OLAF, jejíž závěr rezort zveřejnil. Nic jiného než o doporučení vyjmout dotaci „v souvislosti s nesrovnalostmi zjištěnými v rámci projektu Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“ se v textu na stránkách mfcr.cz nepíše.

Česko bude muset dotace na sporné projekty vracet v případě, že se u nich prokáže protiprávní jednání. Mimo jiné jde o 50 milionů korun na výstavbu luxusní farmy Čapí hnízdo. Kvůli podezření z dotačního podvodu žádá policie Poslaneckou sněmovnu o vydání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka. Kauza bude moci být dotažena do konce tehdy, až oba přijdou o poslaneckou imunitu.

Vyjmutí podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce znamená, že na jednotlivé projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly už dopředu zaplaceny ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna jejich financování. „Vyjmutí projektů umožní, aby stát obdržel od komise maximální možnou sumu peněz, kterou pro příslušný operační program mohl z EU získat. V případě prokázání protiprávního jednání bude prostředky po příjemcích dotace vymáhat její poskytovatel, tedy daný úřad,“ vysvětlil Žurovec.

„Vynětí z evropského financování nijak nepoškozuje Českou republiku a její fiskální zájmy. Jedná se o běžný postup, který byl naposledy využit například u Operačního programu Doprava,“ dodal mluvčí.

Posouzení, zda byly porušeny podmínky poskytnutí dotace, je v kompetenci poskytovatele dotace. Ten může zahájit správní řízení nebo se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v trestním řízení.