Komentář Dušana Šrámka: Vodní zákon by měl umožnit vrátit stamilionové dotace do čističek

Na Císařském ostrově vyrostla nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod.

Na Císařském ostrově vyrostla nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod. Zdroj: David Zima

Čistička odpadních vod Bubeneč
Čistička odpadních vod Bubeneč
Čistička odpadních vod Bubeneč
4
Fotogalerie

Ve stínu koronavirové krize projednává parlament novelu vodního zákona, která měla mimo jiné zohlednit i boj proti suchu. Stav sucha přetrvává v našem státě již od roku 2015, a i když letošní rok byl na srážky bohatší než několik roků předešlých, je jasné, že jde o dlouhodobý problém, který se bude muset tak jako tak vyřešit.

Vláda sice veřejně deklarovala, že do boje se suchem vstoupí zodpovědně a dynamicky, ve výsledku ale k opatřením vůbec nedošlo, nebo k nim dochází příliš pomalu a neefektivně. V rámci této snahy přichází mimo jiné i zmiňovaná novela vodního zákona, která má na současnou situaci v Česku reagovat, a zamezit tak dalším škodám, které sucho v Česku páchá.

Za pozitivum lze považovat, že co se týká kompetencí komisí pro sucho, budou mít právo zakazovat odběry vody, avšak prioritně vody určené k pitným účelům a ze zdrojů, které jsou významné. Komise by tak neměly například zakazovat odběry vody ze soukromých studní, což byl asi největší strašák, který v souvislosti s legislativními opařeními pro boj se suchem hrozil. K tomu lze jen podotknout, že mnohé soukromé studně stejně nesplňují parametry pitné vody, což potvrdily i různé studie zaměřené na kvalitu studničních vod.

Novela ale v mnoha případech nevyužívá potenciál, který k vhodným a nutným změnám má. Hlavní problém tkví v tom, že současná česká legislativa neumožňuje jiný způsob opětovného využití vyčištěné odpadní vody než její vypouštění zpět do vodních toků, popřípadě může být využita pro vlastní potřebu v místě produkce. Možnosti opětovného využití vody jsou však mnohem širší a vodu lze účelně využívat k jiným účelům, než je doplnění povrchových vod.

Voda může být například odebírána průmyslovými závody, které ji pro vlastní potřebu vyčistí, použijí a následně opětovně vyčištěnou vypustí. Kdykoliv je to vhodné, měly by být vyčištěné odpadní vody znovu použity – je potřeba s nimi postupovat jako se surovinou a recyklovat je. Doplnění možnosti využití vyčištěných odpadních vod pro závlahy navrhovaly již v připomínkovém řízení například Kraj Vysočina a Hospodářská komora ČR.

Užívání vyčištěných odpadních vod je běžné v mnoha jiných státech Evropské unie, a to jak pro závlahy, tak i pro jiné účely. EU už přitom letos v květnu zformulovala parametry recyklované vody pro všechny členské země. K tomu, aby mohla být vyčištěná odpadní voda z čistíren odpadních vod opětovně v Česku využívána, by však musela mít legislativní statut jako „zdroj vody“, což v ČR nemá – má jej pouze voda povrchová nebo podzemní. V současné době je tak možné v ČR využívat recyklovanou vodu jen v areálech, kde vzniká. Přitom ji lze využít jako zdroj vody na závlahy nebo při chlazení v průmyslu.

Česká republika se při vstupu do EU zavázala k nejpřísnější ochraně povrchových vod, což si vyžádalo stamiliardové investice do čistíren odpadních vod. I díky tomu patříme k zemím s nejkvalitnější vodou. Zařazení odpadních vod mezi vodní zdroje by tak alespoň vstupní investice vrátilo, místo toho, aby voda bezúčelně unikala mimo území ČR. Snad to zohlední i senátoři, až budou zákon projednávat.