Komentář Karla Javůrka: Čínský kolos v zajetí Googlu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Donald Trump pokračuje v obchodních válkách. Hlavním soupeřem je Čína a jednou z velkých obětí tamní výrobce chytrých telefonů Huawei. Tomu teď hrozí obří trable kvůli ukončení partnerství s Googlem.

Zatímco Apple vyvíjí vlastní hardware i software, ostatní výrobci telefonů musejí takřka výhradně spoléhat na Android, operační systém Googlu. Dřívější snahy Microsoftu o vytvoření třetího systému skončily fiaskem, a tak je na světě mobilní duopol.

Google vyvíjí systém Android jako open source, takže si ho každý může zdarma zkopírovat a vyvíjet vlastní verzi. Ale už od počátku na to šel chytře, protože výrobci hardwaru platí licenci za dodatečné integrované služby – a tou nejdůležitější je Google Play Store. To je místo, odkud, máte-li Android, stahujete všechny aplikace a kam vývojáři umísťují jejich aktualizace.

Skrze tento obchod se rovněž dostanete ke klíčovým aplikacím Googlu jako YouTube, Gmail, Mapy a dalším. Všichni výrobci telefonů, kteří cílí na celý svět, musejí tyto služby mít licencované, protože žádný uživatel si nekoupí přístroj, z nějž by nemohl stáhnout aplikace a připojit veškeré nastavení třeba přes účet u Gmailu. Googlu se podařilo výrobce dostat do jisté formy vendor-locku, ze kterého nemají šanci uniknout. Přesněji řečeno bez něj jejich telefony budou pro uživatele víceméně bezcenné.

Huawei už je v prodeji chytrých telefonů celosvětovou dvojkou, ale nyní přišla velká rána. Google a další americké firmy nesmějí s touto společností bez souhlasu vlády obchodovat. V Číně se Huawei bez Googlu jakž takž obejde, ale na celosvětovém trhu to fakticky znamená konec a obrovskou finanční ztrátu. Další rána přišla vzápětí od Intelu, který zase nesmí Číňanům dodávat procesory do notebooků a dalších zařízení.

Dokáže Huawei takovou bitvu přežít? Možností má několik, ale ani jedna nevypadá nadějně. Snaží se budovat vlastní obchod s aplikacemi. To je ale běh na dlouhou trať, nabídka totiž nikdy nebude tak velká a pestrá jako u Androidu. Navíc budou chybět nejen zmíněné aplikace od Googlu, ale také třeba od Facebooku (Messenger, Instagram) a další, které vyvíjejí americké společnosti.

Hardware je totiž vlastně jednoduchá záležitost. Vyvíjet kvalitní software je mnohem náročnější, a ještě těžší je vybudovat stabilní platformu pro aplikace, která přiláká vývojáře z celého světa. A zatímco Huawei ukázal, že hardware umí skvěle, v případě mobilního softwaru lze očekávat, že dopadne podobně jako Microsoft.

Autor je redaktorem serveru Živě.cz