Komentář Martina Čabana: Varovné výstřely ve sněmovně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

 Radek Vondráček
Poslanecká sněmovna
3
Fotogalerie

Jestli má být otevřená spolupráce s komunisty a okamurovci zbraní, s níž chce Andrej Babiš donutit demokratické strany k nějaké aktivitě při jednáních o vládě, tak ve sněmovně padly hned dva varovné výstřely.

Prvním byla volba komunisty Stanislava Grospiče do čela mandátového a imunitního výboru – 115 hlasů ANO, KSČM a SPD se železnou disciplínou potvrdilo v čele důležitého výboru hrdého člena předlistopadové KSČ a představitele tvrdého křídla v KSČM. Podobná koalice zřejmě dostane do čela bezpečnostního výboru okamurovce Radka Kotena, milovníka dezinformačních serverů a teorií o iluminátech ovládajících celý svět.

Druhým výstřelem byla volba předsedy sněmovny, v níž se ke stejné hlasovací koalici přidali ještě Piráti. Ti ovšem trvají na tom, že jim šlo jen o rozhýbání dolní komory a jinak nemají s Babišem, nacionalisty ani s komunisty nic společného. Ukáže se.

Zvolení Radka Vondráčka z hnutí ANO předsedou dolní parlamentní komory znamená na jedné straně plnohodnotné ustavení sněmovny, která může začít pracovat, na straně druhé také otevření cesty pro obávanou variantu Babišova vládnutí bez důvěry. To neznamená, že se po té cestě nutně musíme vydat.

Do jisté míry povzbudivé bylo i Vondráčkovo prohlášení těsně před zvolením šéfem sněmovny. Vondráček slíbil, že třetí pokus o sestavení vlády svěří tomu, kdo za sebou bude mít sněmovní většinu a vzejde ze širšího jednání mezi všemi poslaneckými kluby. Nicméně při pohledu na to, jak si „jednání“ představuje Vondráčkův šéf Babiš, to zase není kdovíjaká útěcha.

Spojenectví ANO, komunistů a SPD zřejmě v tuto chvíli ještě není koalicí, kterou by Babiš dokázal snadno zmobilizovat, kdykoli se mu zachce. Nicméně demokratické strany teď už musejí jasně vidět, že je to síla, o niž je šéf ANO ochoten se opřít, když se mu to zrovna hodí. Zatím není jasné, zda se mu to povede i při záchraně vlastní poslanecké imunity, ale vyloučit se to nedá – jak komunisté, tak SPD zatím k Babišovu vydání neřekli jasné slovo.

Ověření funkčnosti koalice ANO s extremisty musí být signálem pro ostatní strany. Babišova halasná výzva k jednáním o vládě směřovaná na šéfa ODS Fialu byla hodně teatrální, ale přesto ukazuje, že fáze vyjednávání zatím neskončila. Pokud v ní demokratické strany dokážou sehrát důstojnou partii a najdou mezi sebou jakousi shodu alespoň na základní strategii, může se stát ještě ledacos.

Nedá se předpokládat, že by nehezká podívaná zcela skončila extremisty v čele dvou klíčových výborů. Ale pořád je naděje, že alespoň neskončí Tomiem Okamurou na ministerstvu zahraničí, nekompetentními nacionalisty ve strukturách státních firem nebo komunisty dohlížejícími na práci tajných služeb. A i kdyby se nejčernější scénáře nakonec naplnily, společná strategie by demokratickým stranám alespoň umožnila najít si v nich roli důstojnější než jen pozorovatelskou.