Komentář Michala Skořepy: Stát potřebuje audit, míní ekonom

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny. (15.9.2020) Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 6. 2020)
Ministerstvo financí
5
Fotogalerie

V nové makroprognóze ministerstva financí se objevily hned dvě kolize se zákonem č. 207/2020 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti (ZoPRO).

Zaprvé z trendu prognózy jasně plyne pro rok 2025 dluhová kvóta (podíl dluhu k HDP) nad 55 procent. Došlo by tak k aktivaci „dluhové brzdy“ zakotvené v § 14 ZoPRO. Vláda musí v takovém případě sestavit rozpočet, který povede „k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí“. I když nemusí jít nutně o vyrovnaný rozpočet (jak se často uvádí), přesto jde o jakési symbolické rozsvícení varovného světla, o které jistě žádná vláda nestojí.

Zadruhé prognóza ukazuje, že v roce 2024 dojde k porušení aktuálního znění § 10a odst. 1 téhož zákona, podle něhož by rozpočtové saldo v daném roce mělo být vždy aspoň o pět desetin procentního bodu vyšší než v roce předchozím. V prognóze je však zlepšení schodku z roku 2023 do roku 2024 jen v rozsahu dvou desetin. Ministerstvo proto avizovalo, že v nejbližších dnech navrhne alternativní prognózu, která obsáhne řadu konsolidačních opatření týkajících se například spotřebních daní, zdanění globálních společností nebo platů úředníků.

Spíš jen na okraj je v seznamu opatření zmíněna také „další racionalizace agend“. Právě ta by ale měla být dle mého soudu zcela zásadní prioritou. Dosavadní mnohaletá zkušenost na poli automatizace a odstraňování zbytečných a duplicitních agend ve státní správě je ovšem tristní. Česká státní správa sama sebe racionalizuje jen zoufale pomalu.

Proto jsem na tomto poli dlouhodobě zastáncem investice do důkladného personálního a agendového auditu, vedeného ale externím subjektem, tedy poradenskou firmou nebo relevantní institucí zvenku. Česko si sice nedávno pozvalo OECD na posouzení penzijního systému; zrovna v této sféře však byly problémy i cesty ven vcelku jasné i bez takové externí analýzy. Doufejme, že tato (nebo příští) vláda najde odvahu k šířeji pojaté akci.