Komentář Petra Peška: Politické rozvolňování

Prozatím se naplňují prognózy, že ani přehmaty, ústřely a chyby vládních představitelů v barvách ANO – v čele s premiérem Andrejem Babišem – této straně nijak zvlášť neuškodily, ba možná naopak.

Prozatím se naplňují prognózy, že ani přehmaty, ústřely a chyby vládních představitelů v barvách ANO – v čele s premiérem Andrejem Babišem – této straně nijak zvlášť neuškodily, ba možná naopak. Zdroj: Reuters

Koronavirová opatření pomalu vyhasínají, ke slovu se hlásí všední politika. Není tedy od věci se podívat, jak pandemie zamíchala politickými kartami. Mimo jiné i kvůli tomu, že na obzoru se už rýsují podzimní krajské a senátní volby.

Do hlasování zbývají zhruba čtyři a půl měsíce. Na žádné drama to podle současných volebních průzkumů sice nevypadá, ale některé posuny znát jsou. A své samozřejmě sehraje i specifičnost obou říjnových klání.

Prozatím se naplňují prognózy, že ani přehmaty, ústřely a chyby vládních představitelů v barvách ANO – v čele s premiérem Andrejem Babišem – této straně nijak zvlášť neuškodily, ba možná naopak.

Většina voličů Babišova projektu vidí hlavně to, jak vláda díky včasnému zavedení restrikcí provedla republiku koronavirovou krizí bez větší zdravotní úhony. Peripetie s pořizováním roušek a respirátorů, nedotažené poskytování finanční pomoci či nebezpečně rostoucí zadlužování země vnímají jako podružné.

A přílišné škody zatím ANO nenapáchaly ani kauzy kolem její brněnské buňky, druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. Vláda se chlubí, jak maká, a zhruba třetině voličů to stačí. Například podle průzkumu Kantar CZ to bylo 34 procent dotázaných.

Protivníci ale cítí šanci. Pokoření vládních stran by sice centrální mocí otřást nemuselo, mohlo by ale být pěkným odrazovým můstkem pro budoucí sněmovní volby. A také testem různých koalic.

Za hnutím ANO se totiž sice se značným odstupem, ale v bezpečném pásmu nacházejí jen Piráti a ODS, byť ta trochu tratila. Tím to ale končí. Ostatní včetně ČSSD se potácejí na pětiprocentní hranici a občas se ponoří pod ni.

I proto krajské volby nabídnou množství spojenectví. Výjimkou jsou sebevědomí Piráti, kteří jdou v drtivé většině krajů do voleb sami; jednou z výjimek je Olomoucký kraj a partnerství s hnutím STAN.

ODS je spolupráci otevřenější, koalice chystá ve více než polovině krajů, byť lídry kandidátek si ponechává. Není překvapením, že ve většině krajů jdou do koalic lidovci a ještě častěji to platí o TOP 09.

STAN se zase vydává cestou otvírání kandidátek i jiným uchazečům. Prorazit chce také Trikolóra, která k sobě nalákala Soukromníky společně se sázkařským guruem a senátorem Ivo Valentou.

Předvolební kampaň bude asi jiná než obvykle a bude samozřejmě záviset na tom, jak to s koronavirovou krizí dopadne. Centralizovanému ANO už nemusí v krajských volbách zafungovat model „regionální kandidát(ka) + Babiš na mobilu“. A senátní volby hnutí moc „neumí“. Rukavice je tedy hozená a záleží na jeho protivnících, zda ji dokážou zdvihnout.