Komentář Roberta Maleckého: Nesouvis

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: CTK

Dvě zprávy včerejšího dne, které spolu mají jasný nesouvis: Mandátový a imunitní výbor doporučil sněmovně, aby vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání. Výbor ROP Střední Čechy rozhodl, že Čapí hnízdo nebude vyňato z evropského financování. Upozornění pro voliče hnutí ANO: tyto události nemají souvis ani s otázkou nedůvěry pro Babišův menšinový kabinet. My ostatní si povíme, co to všechno znamená pro praktickou českou politiku.

Vláda Andreje Babiše nebude své schůze začínat v šest ráno, ale už v pět. Premiér si na devátou bude muset pravidelně odskakovat k výslechu na policii. Je samozřejmě možné, že ho v Praze v Kongresové ulici bude vysazovat speciální vládní autobus, který pro tyto účely vypravuje ministr dopravy Dan Ťok.

Na imunitním výboru nakonec nevypovídal bývalý policista Jiří Komárek, který údajně disponuje kompromitujícími informacemi na vyšetřovatele Čapího hnízda. Ministr vnitra ho odmítl zprostit mlčenlivosti. Je to dobrá zpráva jak pro politickou kulturu v Česku, tak pro samotného Komárka. V situaci, kdy už má na krku nepravomocnou podmínku za očernění policejního prezidenta, by mu případné pokračování v trestné činnosti mohlo způsobit nepěkné opletačky.

Ve výboru ROP Střední Čechy má většinu sněmovní opozice z TOP 09, ODS a STAN, a tak rozhodnutí o nevynětí Čapího hnízda z evropských peněz nebylo překvapením. Toto vítězství mělo znamenat, že na vyšetřování kauzy budou dál dohlížet evropské instituce a nezamete se v Česku pod koberec. Trvalo krásných 60 minut. Pak ministerstvo financí oznámilo, že farmu z financování vyjme samo.

Tím se dostáváme k praktickým otázkám. Ministerstvo financí je exekutivní orgán, přičemž exekutiva je v současném Česku Andrej Babiš. V učebnicích politologie najdeme tuto situaci popsanou pod rejstříkovým heslem „kolosální střet zájmů“. Jsou samozřejmě i jiné možnosti. Neposlušný výbor může být už za dva týdny převolen k obrazu hnutí ANO, které kraj vede. Nový výbor může původní usnesení revokovat. Rozhodnutí by se tvářilo více samosprávně a znamenalo by mocenské řešení zvané čisté zametání.

Právě v souvislosti s neustále se vynořujícími střety zájmů předsedy vlády, který je současně na mnoha úrovních součástí různých vyšetřování, se ukazuje, jak důležitá budou vyjednávání před druhým pokusem o sestavení vlády. Aby i druhou vládu vedl Babiš, bude nejen morálně, ale stále více i prakticky nemožné. Prezidentova podmínka, aby přinesl 101 podpisů poslanců, je v rozporu s požadavky stran, které jsou ochotny o vládní účasti uvažovat – totiž aby Babiš nenosil už nikam nic.

Cesty jsou dvě. Buď bude Babiš donucen ustoupit a křesla premiéra se vzdát. Nebo bude vládnout dál s prvním kabinetem bez důvěry a potažmo v demisi. A bude to všechno protahovat třeba s poukazem na neochotu ostatních jednat. A mezitím bude dál chodit na výslechy. Třeba se nějaké mocenské řešení najde.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org