Michal Nulíček: Díky ESG vznikají na trhu nové sektory a produkty

Protest v Mnichově proti klimatické změně

Protest v Mnichově proti klimatické změně Zdroj: Profimedia.cz

Koncept ESG, tedy podnikání, které kromě hospodářských výsledků bere ohled i na environmentální a sociální aspekty a je řízené transparentním způsobem, je v posledních letech velmi diskutovaným tématem. České firmy mimo finanční sektor zatím nemají zákonem danou povinnost disponovat konkrétní ESG strategií, přesto jich tak čím dál více činí dobrovolně. To je třeba ocenit, protože doba přeje připraveným – společnosti, které jsou v tomto směru aktivní už teď, si vytvářejí dobré marketingové podmínky z hlediska public relations i řízení lidských zdrojů. Navíc budou mít lepší výchozí pozici při plnění povinností podle připravované právní úpravy nefinančního reportingu, pravidel náležité péče v oblasti lidských práv a životního prostředí. Nadto můžeme sledovat i trend, že v rámci trhu už teď vznikají kompletně nové produkty a sektory, které vycházejí přímo z ESG principů.

To je nejlépe vidět ve finančním sektoru, který má aktuálně s ESG největší zkušenosti. Celý koncept ESG se ostatně vyvinul jako nástroj pro to, aby investoři měli přehled o nefinančních dopadech podnikání společností, do nichž investují. Investování podle ESG principů by tak mělo nasměrovat výhodnější zdroje financování ke společnostem, které snižují uhlíkovou stopu u sebe i ve svém hodnotovém řetězci, zasazují se o dodržování lidských práv a aplikují zásady odpovědného a transparentního řízení. Naopak by takové investování mělo penalizovat společnosti, jejichž podnikání přináší negativní externality a dopady, například emise, zneužívání dětské práce či nadměrné množství odpadu. Banky a emitenti cenných papírů na tuto poptávku pochopitelně reagují a stále častěji se tak setkáváme s produkty, jako jsou ESG nebo zelené dluhopisy, které jsou určeny k investování do obnovitelných technologií a jsou spojeny se závazkem snížení emisí nebo s ESG investičními fondy.

Oblast ESG je samozřejmě spojena i s některými negativy a kontroverzemi, jako je takzvaný greenwashing (uvádění zavádějících nebo nepravdivých informací o udržitelnosti) nebo spory o to, kam až může sahat regulace soukromého podnikání. Nicméně v souhrnu jde o vývoj pozitivním směrem – a čím více firem pocítí zájem ze strany potenciálních zákazníků, investorů či uchazečů o zaměstnání, tím více se bude byznys jako celek otázkám ESG aktivně věnovat. Z nového průzkumu veřejného mínění, který pro nás vypracovala agentura Ipsos, vyplynulo, že české firmy před touto realitou nechtějí nadále zavírat oči. O začlenění prvků ESG do chodu podnikání uvažují více než tři čtvrtiny z nich. O něco více ty, které jsou na trhu relativně nově, ale i mnoho tradičních hráčů.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

V reálu začlenění ESG vypadá třeba tak, že firmy zavádějí compliance programy pro zajištění souladu s právními předpisy v klíčových oblastech podnikání, protikorupční programy včetně školení, interní kanály pro důvěrné oznámení protiprávního či neetického jednání nebo opatření pro zajištění rovnosti mužů a žen. To je vyloženě pozitivní trend, který firmám značně ulehčí situaci poté, co už jim nové právní předpisy nedají možnost volby.

Autor je partner advokátní kanceláře Rowan Legal.