Nenápadné akcie BASF vydělaly za 20 let nejvíc

Noční pohled na továrnu BASF

Noční pohled na továrnu BASF Zdroj: profimedia.cz

Největší chemický koncern na světě, německý BASF, v pátek oznámil velice dobré výsledky a zvýšil dividendy. Že se nejedná o nějaký jednorázový výstřelek ukazuje pohled na uplynulých dvacet let: žádná jiná akcie německého burozovního indexu DAX nepřinsla ve dvou dekádách takové výnosy jako právě BASF, píší německé Financial Times Deutschland ve své analýze.

A to i přesto, že akcie BASF dlouho platily za takzvané cyklické, které jdou v konjunktuře nahoru a v recesi dolů. Trpěliví investoři, kteří akcie německého chemického gigantu drží od roku 1990, svůj kapitál znásobili 19 krát, komentuje výsledky BASF analytik FTD Christian Kirchner.

Vývoj akcií BASF od roku 1990 do dneškaVývoj akcií BASF od roku 1990 do dneška | basf.com

„Ekonomičtí novináři rádi hledají pověstný vlas v polévce, když jim koncern předkládá své výsledky, ale u BASF to jde těžko. Koncern totiž nejenže vykázal rekordní zisk (za rok 2011 plus 32 procent na 6,2 miliard eur) a zvýšil dividendy z 2,20 na 2,50 euro na akcii, ale také vidí budoucí rok 2012 optimisticky,“ píše se v analýze. BASF totiž nyní, když ostatní konkurenti jako Dow Chemicals nebo DuPont opatrně mluví o krizových časech, očekává další zvýšení zisku až do roku 2013.

Kde ho chce vydělat? Především na rozvojových trzích. S nadějí se dívá také na vývoj v Libyi, kde byl BASF Wintershall před vypuknutím války druhou největší ropnou firmou.

Proč se vyplatí investovat do akcií BASF, vysvětluje FTD ve stručné rekapitulaci dvaceti let firmy v indexu frankfurtské burzy. Od roku 1990 vydělaly akcie BASF ročně 14,1 procenta. To znamená, že jejich držitelé mohli svůj majetek zdevatenáctinásobit! Kdo utratil dividendy, i ten si přišel na roční zhodnocení 10,1 procenta.

Takovým ziskem se nemůže pochlubit žádný jiný koncern v indexu DAX, píše FTD. Vyšší výnosy měly jen K+S a SAP, ty ale v roce 1990 ještě nebyli známými podniky a do indexu se dostaly až v roce 1995 resektive 2008. Malé srovnání: od roku 1990 přinesla DAX ročně 6,3 procenta, Allianz 2 procenta, Lufthansa 2,8, Thyssenkrupp 5,3 a Siemens 7,6 procenta – to vše včetně dividend.

Příklad BASF dává dvě ponaučení. Za prvé: u dobře vedeného podniku je jedno, kdy vstupíte. A za druhé: investoři by se měli zbavit starých předsudků. BASF dlouho platil za cyklickou akcii par excellance, kterou recese tvrdě sráží a konjunktura zas vynáší vysoko nahoru. Mnoho investorů se pak naučilo prohánět se právě na těchto vlnách . „Kupuj vždycky tu nejlevnější barvu“, zněla v osmdesátých letech oblíbená burzovní floskule, podle které měl investor kupovat akcie té chemické firmy, jejíž ceny byly zrovna nejníže a musely tedy časem zhodnotit.

BASF je cyklickou akcií pořád. Hlavně proto, že už hezkých pár let určuje zisk cena ropy, a tím i vývoj kursu. Management by se tím ale neměl nechat odradit. Z nouze, tedy ze závislosti na surovinách, by měl udělat ctnost. To alespoň ukazuje příklad BASFu, uzavírají FTD.