Nízké investice a zásoby posunou ceny ropy výše

Pracovník BP na těžební plošině Clair Ridge 1

Pracovník BP na těžební plošině Clair Ridge 1 Zdroj: BP

Po dramatickém poklesu v roce 2020 patřila ropa a její deriváty k nejvýnosnějším komoditám v roce 2021. Ceny americké ropy WTI loni posílily o 55 procent, přičemž růst severomořské ropy Brent rovněž překonal 50 procent. K hlavním důvodům silné „rallye“ na ropě patří rychle se obnovující poptávka navzdory pokračující pandemii. 

Zatímco spotřeba ropy a likvidních paliv se prakticky vrátila na úroveň před pandemií, nabídka za tímto růstem stále zaostává. Dalším faktorem podporujícím růstový trend na ropě je nízký stav zásob, jejichž úroveň se nachází pod dlouhodobými průměry.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC pokračuje v postupném navyšování produkce o 500 tisíc barelů měsíčně. Ke konci roku 2021 celková těžba ropy OPEC vzrostla na 28 milionů barelů za den, což je stále výrazně méně, než tomu bylo před vypuknutím onemocnění covid-19. Produkční volná kapacita OPEC sice loni výrazně klesla z rekordních 9,5 milionu barelů denně, nicméně stále ke konci roku činila pět milionů barelů denně.

Podobný vývoj těžby ropy se odehrává v USA, i když zde jsou hlavní důvody zaostávání nabídky za poptávkou rozdílné. Celkové kapitálové výdaje (CAPEX) v rámci těžby ropy a plynu klesly v roce 2020 v důsledku pandemie o více než 60 procent na 60 miliard dolarů. Dle předběžných odhadů překonají kapitálové výdaje v odvětví Oil&Gas 80 miliard dolarů, nicméně to je stále výrazně méně než v roce 2019 a ropný sektor zůstává značně podinvestován.

Jedním z důvodů je bezesporu rychlejší transformace ekonomiky od fosilních paliv směrem k obnovitelným zdrojům. Tato snaha o snižování emisí začala ještě více rezonovat po amerických prezidentských volbách. Principy ESG začínají stále silněji ovlivňovat těžební průmysl a tradiční ropné společnosti jako Chevron nebo Exxon Mobile jsou nuceny omezovat investice do výroby fosilních paliv a financovat nákladný přechod na obnovitelné zdroje.