Rozdělí Trussová Spojené království?

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády.

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane v čele britské vlády. Zdroj: Frank Augstein

Liz Trussová zvítězila ve volbě konzervativců a stane se novou premiérkou Spojeného království.
2
Fotogalerie

Potřetí v historii usedne do křesla britského premiéra žena. Jemnější přístup k domácím i zahraničním problémům však od ní čekat nelze. Liz Trussovou vynesla do čela Konzervativní strany podobně jako jejího předchůdce Borise Johnsona především skutečnost, že se prezentuje jako silný a rozhodný lídr, který se nebojí pronášet odvážné výroky a nabízí srozumitelná řešení. Uspět pro ni ale nebude snadné a Spojené království se za její vlády možná stane rozpolcenou monarchií. 

Na Trussovou čekají v Downing Street ještě závažnější výzvy, než s jakými se musel vypořádat Johnson. Země balancuje na pokraji ekonomické katastrofy. Řada britských domácností a firem varuje, že bez pomoci státu nepřežije zimu. Trápí je zejména vysoké ceny energií, pohonných hmot a základních potravin. Míra inflace může podle americké banky Goldman Sachs vystoupat na začátku příštího roku až na 22 procent. Libra minulý týden klesla na nejnižší hodnotu vůči dolaru za více než dva roky.      

„Je to jedna rána za druhou. Obávám se, že nemohu najít žádné dobré zprávy,“ postěžoval si nedávno šéf britské federace malých podniků Martin McTague. Trussová slíbila Britům, že nastartuje hospodářský růst razantním snížením daní a odvodů na zdravotní pojištění, což jistě uvítají hlavně velké společnosti.

Kritici nicméně namítají, že tato opatření připraví státní rozpočet o desítky miliard liber ročně a nijak nepomohou nejchudším občanům, na které krize dopadá nejhůře. Nemluvě o tom, že nová premiérka zároveň plánuje zvýšit investice do obrany a do pandemií vyčerpaného zdravotnictví.

Ještě závažnější potíže mohou přijít na domácí politické scéně. Trussová se například velmi ostře vymezuje vůči skotským nacionalistům, které bez tradiční britské zdvořilosti označuje za separatisty. Kategoricky odmítá další skotské referendum o nezávislosti a skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v minulosti obvinila, že se na sebe pouze snaží upoutat pozornost. Dá se tudíž očekávat, že na sever od anglických hranic bude Trussová brzy stejně nenáviděnou osobou jako její velký vzor Margaret Thatcherová. 

Nacionalistické nálady pravděpodobně posílí také v Severním Irsku. Zvláště pokud bude nová premiérka pokračovat ve své tvrdé rétorice vůči Evropské unii. Právě ona iniciovala nový zákon, jenž má Británii umožnit obejít některé pasáže brexitové dohody. Za případné vypuknutí obchodní války mezi unií a Spojeným královstvím jí obyvatelé Severního Irska určitě nepoděkují. Na druhé straně je pro západní spojence včetně Česka dobrou zprávou jednoznačný postoj Trussové k válce na Ukrajině a její odhodlání zachovat protiruské sankce.  

Nastupující premiérka každopádně bude mít na rozdíl od Johnsona či Thatcherové velmi slabý mandát. Do funkce ji nezvolil britský lid, ale pouze mírná většina z asi 160 tisíc členů Konzervativní strany. Ta navíc v poslední době ztrácí důvěru voličů a po Johnsonově éře ji sužují vnitřní spory. Stěžejními úkoly pro Trussovou tak bude urychleně vyřešit ekonomické problémy země a najít cestu, jak rozhádanou partaj sjednotit. Pokud v obojím selže, může to mít pro konzervativce i celou Británii dalekosáhlé následky.

Proč kvůli válce na Ukrajině zdražují pohonné hmoty:

Video placeholde
• Videohub