Václav Štětina: Firmy hromadí peníze a jsou obezřetnější

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Fungování malých a středních firem se v uplynulém roce změnilo. Tuto specifickou dobu musely využít na maximum, aby je to nepoložilo. Pokud se firmy v něčem změnily, je to především vytváření rezerv a hromadění hotovosti.

Obecně lze pozorovat vyšší obezřetnost při realizaci nových rozvojových projektů. Pokud k nim firmy přistoupí, pak po důkladném zvážení pozitivních dopadů na efektivitu, případně zabezpečení kapacity pro nové zakázky a podobně.

Upřímně mám obrovský respekt k majitelům firem, kteří v předchozích měsících řešili zajištění kontinuity svého podnikání. Osobně jsem očekával, že dopad na malé a střední firmy bude zásadnější. Díky flexibilitě a schopnosti reagovat na mimořádnou situaci však majitelé a manažeři provádějí své firmy tímto obdobím více než úspěšně.

Banky jsou na tom obdobně

Za předchozích 12 měsíců se u bank posunula především digitalizace služeb. A protože brány bankovního digitálního světa byly předtím sotva otevřené, byl tento posun enormní.

Klienti vcelku standardně využívají online úvěrové výpisy nebo mají možnost na dálku elektronicky podepisovat smluvní dokumentaci. Postupně se digitalizuje čerpání provozních úvěrů a vystavování bankovních záruk.

Spolupráce nutná

Banky se při pomoci firmám aktivně zapojily do všech podpůrných covidových programů ČMZRB a EGAP, a to s cílem umožnit čerpat výhody těchto programů svým klientům. Je ale potřeba si uvědomit, že tato podpora ze strany bank je na bázi dodatečných úvěrových zdrojů a tedy dluhu, byť do určité části zaručené těmito institucemi, který musí být v možnostech firmy splatit. Banka je v roli věřitele a je jejím zájmem, aby se jí peníze, které klientům poskytla, vrátily zpět.

Pokud se firma dostane do přechodných potíží, musí být společným zájmem jejím a banky, aby situaci řešily a společně nalezly optimální řešení, které odpovídá možnostem firmy.