Zápisník Petry Jansové: Zelená na konci tunelu

Měnit se v budoucnu budou i města, jak předpověděl světoznámý architekt Norman Foster na půdě OSN v Ženevě. Stavět se budou udržitelnější domy a Foster předpovídá i rychlejší rozvoj elektromobility a městských zahrad.  Na snímku projekt budovy Visionary v pražských Holešovicích, který spolu s Edificio Relli v Miláně uzavírá desítku ekologicky nejšetrnějších kancelářských budov na světě. Díky prosklené fasádě budova Visionary naplno využívá přirozené denní světlo.

Měnit se v budoucnu budou i města, jak předpověděl světoznámý architekt Norman Foster na půdě OSN v Ženevě. Stavět se budou udržitelnější domy a Foster předpovídá i rychlejší rozvoj elektromobility a městských zahrad. Na snímku projekt budovy Visionary v pražských Holešovicích, který spolu s Edificio Relli v Miláně uzavírá desítku ekologicky nejšetrnějších kancelářských budov na světě. Díky prosklené fasádě budova Visionary naplno využívá přirozené denní světlo. Zdroj: Skanska

Měnit se v budoucnu budou i města, jak předpověděl světoznámý architekt Norman Foster na půdě OSN v Ženevě. Stavět se budou udržitelnější domy a Foster předpovídá i rychlejší rozvoj elektromobility a městských zahrad.  Na snímku projekt Edificio Relli v Miláně, který společně s pražskou Visionary uzavírá desítku ekologicky nejšetrnějších kancelářských budov na světě.
Na pátém sdíleném místě nejzelenějších kancelářských budov na světě se umístil komplex o dvou „věžích“ s názvem Sao Paulo Corporate Towers stojící v brazilské metropoli.
Budova Visionary využívá pouze zelenou energii z obnovitelných zdrojů, která se též pozitivně odráží na uhlíkové stopě provozu a její úspora je díky inovativním technickým řešením, jako je například účinné LED osvětlení se senzory obsazenosti a pohybu, více jak 40 procent.
Projekt Visionary v pražských Holešovicích se v době své kolaudace v roce 2018 stal nejzelenější kancelářskou budovou v regionu střední a východní Evropy. Autoři projektu ze studia Jakub Cigler Architekti v projektu využili to nejlepší z aktuálních trendů moderní výstavby.
5
Fotogalerie

Koronavirus mění celou řadu oborů. Nejenom tuzemské firmy musely ze dne na den během jarního lockdownu začít fungovat na dálku.

Home office, který před krizí využíval jen zlomek lidí, se stal natolik populární, že řada evropských států přistupuje k vytváření legislativy, která umožní zaměstnancům si práci z domova nárokovat. Na rozdíl od Německa, Rakouska nebo Španělska, se ale zatím česká vláda na přípravu takových zákonů nepřipravuje.

Velké změny přinesla pandemie i do volnočasových aktivit. Digitalizace se totiž dotkla gastronomie i kultury. A měnit se v budoucnu budou i města, jak předpověděl světoznámý architekt Norman Foster na půdě OSN v Ženevě. Nepůjde o změnu nijak razantní, spíše o urychlení dosavadních trendů. Stavět se budou udržitelnější domy a Foster předpovídá i rychlejší rozvoj elektromobility a městských zahrad. Že by zelená na konci tunelu?