Akcie, měny a názory Vladana Gallistla: Konec selanky

Banka Bear Stearns

Banka Bear Stearns Zdroj: profimedia.cz

Dva fondy zažily kvůli propadu trhů obří ztráty a investoři dostanou zpět jen zlomek peněz. Tato věta platila v létě 2007 stejně jako nyní. V současnosti dva fondy sázející na pokles indexu volatility VIX známějšího jako index strachu zažily minulý týden propady přesahující 85 procent. Za týden proto skončí švýcarská velkobanka Credit Suisse obchodování fondu s exotickým názvem VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term známého jako XIV. Nedařilo se ani druhému fondu SVXY.

Zatímco však v roce 2007 musela zavřít banka Bear Stearns dva fondy kvůli nepovedeným investicím do cenných papírů krytých problémovými hypotékami, nyní se fondům nevyplatila spekulace na pokles volatility.

Centrálním bankám se tak jednoznačně nepodařilo to, co unisono po finanční krizi prohlašovaly: že zmenší složitost finančního systému. Stal se pravý opak. Zatímco před krizí 2008 se sázelo na cenné papíry, které byly kryty aspoň pofiderními aktivy, nyní se už jen spekuluje na imaginární indexy. Spolutvůrce indexu strachu Devesh Shah označil tyto produkty dokonce za „gambling“.

Navíc spekulace na VIX byly podle řady expertů jedním z důvodů, proč americké burzy zažily korekci: propad větší než deset procent. Za uplynulý víkend newyorská burza nakonec spadla o 5,2 procenta, což je největší sešup od ledna 2016. Vzhledem k tomu, že hrozí rychlejší zdražení peněz v USA a růst obřího objemu dluhu na celém světě, je jasné, že investory nečekají žádné klidné časy jako v minulém roce.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>