Akcie, měny & názory Františka Táborského: Čína: předčasné vyhlášení konce koronakrize

Kontroverzní mokré trhy, které zřejmě stojí za rozšířením nákazy koronavirem, jsou v Asii stále oblíbeným místem. Snímky pocházejí z Pekingu (14.8.2020)

Kontroverzní mokré trhy, které zřejmě stojí za rozšířením nákazy koronavirem, jsou v Asii stále oblíbeným místem. Snímky pocházejí z Pekingu (14.8.2020) Zdroj: Reuters

Koronavirus v Číně.
V Číně lidé stále poctivě nosí roušky (11.8.2020)
3
Fotogalerie

Ačkoli současná pandemie koronaviru a následná hospodářská krize začaly v Číně, hlavní pozornost se v posledních měsících věnuje situaci v Evropě a v USA. Čína ale zůstává druhou největší ekonomikou na světě, jejíž tempo oživení bude klíčové pro všechny zúčastněné, a zároveň ukazuje ostatním zemím, jakým způsobem se bude ekonomika vracet k životu.

Červencové statistiky ukazují, že je tamní hospodářství na dobré cestě, ale oživení i nadále zůstává nerovnoměrné napříč jednotlivými sektory. Na poptávkové straně se nejvíce daří zahraničnímu obchodu, což vyplývá právě z náskoku čínské ekonomiky v současné krizi.

Daří se i investicím, a to jak v infrastruktuře, tak i v bytové výstavbě. Za tím samozřejmě stojí masivní státní podpora, kterou tamní vláda schválila krátce po vypuknutí pandemie. Na druhou stranu spotřeba domácností i nadále zůstává pozadu. Právě slabá domácí poptávka po zboží ze zahraničí je jedním z důvodů rekordně přebytkové obchodní bilance.

Na nabídkové straně je největší hrozbou v podstatě zastavení oživení v průmyslu, zatímco se i nadále daří službám, zejména finančnímu sektoru a prodeji nemovitostí. Tomu pomáhá hlavně masivní uvolnění měnových podmínek tamní centrální bankou a nárůst úvěrové aktivity. Tento efekt by ale měl ve zbytku roku brzdit s tím, jak se mění i rétorika centrální banky. Ta již signalizovala, že se chce opět soustředit na dlouhodobou udržitelnost růstu ekonomiky.

Vyhlásit konec krize je ale podle nás předčasné. Oživení tamní ekonomiky sice probíhá, ale stále je velmi křehké a nerovnoměrné a obdobné to bude i u nás.

Autor je ekonom Komerční banky