Pandemie dala světu levné ořechy. Brutálně zlevnily hlavně mandle

Mandle letos vedou erozi cen ořechů, zlevnily už o čtyřicet procent.

Mandle letos vedou erozi cen ořechů, zlevnily už o čtyřicet procent. Zdroj: profimedia.cz

Vlašské ořechy letos zlevnily takřka o dvacet procent.
Světové ceny ořechů jdou letos o desítky procent dolů.
Ořechy letos výrazně zlevnily.
Mandle zlevňují kvůli pandemii i obchodním válkám mezi USA a Čínou.
5
Fotogalerie

Svět letos mohou zaplavit laciné ořechy. Pandemický svět je totiž přestal zobat na místech, kde byly odjakživa oblíbenou pochutinou na jídelních lístcích. Vinárny, bary, či hotely, oblíbená místa setkávání lidí, kteří tam mimo jiné spořádali kvanta oříšků, utrpěly v posledních měsících zásadní propad byznysu, který oplakávají i velcí světoví producenti oříšků. Jejich ceny totiž spolu s pádem poptávky ztratily od počátku roku desítky procent. 

„Překvapivou obětí koronavirové pandemie je trh s ořechy. Ceny některých druhů propadly dokonce na úroveň, která nebyla k vidění několik let, a to hlavně kvůli vysokému převisu nabídky nad poptávkou,“ uvádí analytik společnosti Colosseum Petr Lajsek.

Cena mandlí tak například propadla podle statistik společnosti Mintec od ledna o čtyřicet procent. Třetinový propad stihl ceny mandlí jen od počátku dubna, kdy začaly s pandemií aktivně bojovat i země na obou březích Atlantiku. Mandle se tak staly smutnou výslednicí negativních vlivů – nejen koronakrize, ale i bohaté úrody v hlavních pěstitelských regionech, jako je Kalifornie, či obchodní války Spojených států s Čínou. 

Zatímco Spojené státy, které vyprodukují osmdesát procent světové nabídky mandlí, hlásí letos zhruba o šest procent lepší úrodu, odbyt v Číně, která je naopak největším globálním dovozcem, kvůli zavedení cel na americké zboží a útlumu veřejného stravování klesl takřka o čtvrtinu. Vyplývá to z dat chicagského obchodníka s ořechy J. Warner. Čínský odbyt pistácií spadl bezmála o čtyřicet procent a vlašských ořechů dokonce o více než šedesát procent. 

„Prakticky jsme přišli o část trhu v podobě pohostinství. Na druhé straně pozitivní vliv propadu cen ořechů a zvláště mandlí už převýšil nad negativním efektem zavedení cla, takže vidíme určité známky oživení u čínských dovozců,“ sdělil portálu FreshPlaza, který se zabývá zemědělským byznysem, kalifornský pěstitel mandlí Matthew Rocha.

Propad cen nepostihl jen mandle, od ledna zlevnily takřka o dvacet procent i vlašské ořechy, u oříšků kešu to byla zhruba desetina. Producentům ořechů tak zbyly jen velmi skromné marže.

„Obáváme se, že se ceny mohou dostat pod výrobní náklady,“ řekl agentuře Bloomberg farmář Bill Carriere. Cena amerických pistácií by podle analytiků Rabobank měla letos klesnout zhruba o deset procent. 

„Bariérou pro další pokles cen ořechů může být sílící poptávka po jídlech s vysokou nutriční hodnotou a vysokým obsahem bílkovin, stejně jako rostoucí poptávka prostřednictvím internetových obchodů,“ uvádí analytik Mintecu Jara Zicha.