Akcie, měny & názory Jany Steckerové: ECB vyhodnotí účinnost programu

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka
Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová
ECB, Evropská centrální banka,
4
Fotogalerie

K jednacímu stolu dnes zasedne Evropská centrální banka. Diskuze se bude točit kolem pandemického programu nákupu aktiv (PEPP), vyhodnocování jeho dosavadní účinnosti i plánu, kdy a jak program ukončit. Žádné definitivní závěry v tomto ohledu však zatím nečekáme. V nejbližších měsících program poběží přibližně ve stávající výši, tedy kolem 20 miliard eur týdně. I ve zbytku roku budou ale nákupy zřejmě přesahovat 15 miliard eur. 

S ukončováním programu ECB totiž nebude chtít začít dříve nežli americká centrální banka. Tedy na začátku příštího roku. I pak ale předpokládáme, že konec programu bude ještě vyhlazován navýšením nákupů aktiv v rámci stávajícího programu APP a prodloužením poskytování peněz bankám za výhodných podmínek prostřednictvím programu TLTRO4.

S postupujícím oživením ekonomiky ve druhé polovině letošního roku však bude diskuze kolem konce pandemického programu sílit, což bude vytvářet prostor pro další růst evropských výnosů a potažmo i těch českých. Na své by si v tom případě měla přijít i česká koruna. 

Kromě pandemického programu přijde v letošním roce na přetřes i otázka tieriengového multiplikátoru. Ten určuje, jakou část přebytečné likvidity si banky u ECB mohou ukládat za nulový úrok a jaká je penalizována –0,5 procenta, což je výše základní depozitní sazby. 

Přebytečné rezervy bank se za poslední rok zdvojnásobily a jejich ukládání u ECB je pro banky značně nákladné. Předpokládáme tedy, že ECB bude chtít bankám ulevit a multiplikátor zvýší. Na zvýšení úrokových sazeb si ale budeme muset ještě počkat. A to až do roku 2024.

Autorka je analytička Komerční banky.