Akcie, měny & názory Jiřího Zajíčka: Fotbal je byznys, taky trochu hra, ne věda

Neymar da Silva Santos Júnior

Neymar da Silva Santos Júnior Zdroj: Reuters

Skupinová fáze mistrovství světa je za námi. Na kapitálovém trhu má každá akcie svůj fundament. Ve fotbale má každý tým určitou kvalitu. Velkou roli však na trzích i fotbale sehrává sentiment („jak se hráč, trenér, bankéř a pan Trump vyspí“) i faktor náhody (ve fotbale počasí, zdraví a pořád trochu rozhodčí). Vliv náhody na trzích je složitější, hezky ho popisuje kniha Zrádná nahodilost od Nassima Taleba.

Fotbal, ani trhy nejsou věda. Ani gigabajty dat od společnosti SAP německým fotbalistům (a dost možná Deutsche Bank) nepomohly. Nestačí vyhodit trenéra či portfolio manažera, když se nedaří.

Po skupinové fázi byla dle sázkových kurzů situace ohledně vítěze mistrovství následující. 67procentní šance, že vítěz bude z Evropy a 32procentní, že z Ameriky. Japonci měli prý 15procentní šanci, že projdou do čtvrtfinále přes Belgii a 0,7procentní šanci (kurz 125) vyhrát celkově.

Nejpravděpodobnější se jevilo finále Brazílie-Španělsko. Kurz 9:1, šance tedy přes 10 procent. Nikoliv 11,11 procenta - sázkové kanceláře mají svoji marži. Naopak Uruguay s pořádajícím Ruskem ve finále by sázkařům vyneslo třistanásobek vkladu – šance tedy prý 0,3 procenta. Realita se však liší od kurzů.

A teď peníze a byznys. Odměny od světové fotbalové asociace FIFA rostou závratným tempem. Dosáhnou 791 milionů dolarů. To je trojnásobek, co v roce 2006 (to se naposled zúčastnil český tým) a téměř patnáctinásobek, co v roce 1990. Opakuji, jde o 15 miliard korun. Českých firem s takovým ziskem spočítáme na prstech. Často jde o firmy aktivní v zahraničí.

Hráč Neymar, který prozatím zaujal hlavně svým účesem, má plat téměř miliardu korun. Uvidíme, jak si poradí s daněmi. Ale to bude (pravděpodobně) řešit až po mistrovství.

Užívejte fotbal a trochu vypněte, život není jen byznys.

Autor je ekonomem, drobným investorem a fotbalovým fanouškem