Akcie, měny & názory Michala Brožky: Ratingem sem, ratingem tam

Agentura Moody’s uvádí, že schválený daňový balíček je z hlediska kreditu ČR negativní.

Agentura Moody’s uvádí, že schválený daňový balíček je z hlediska kreditu ČR negativní. Zdroj: Profimedia

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Agentura Moody’s uvádí, že schválený daňový balíček je z hlediska kreditu ČR negativní.
3
Fotogalerie

Před rokem agentura Moody’s zvýšila České republice rating na úroveň Aa3. Ministryně financí ČR tehdy uvedla, že rating je pro investory důležitým vodítkem, které ukazuje, jak se zemi daří a jak je pro ně daný stát rizikový. Dodala, že díky lepšímu ratingu můžeme ušetřit peníze na financování státního dluhu, jež následně můžeme použít tam, kde jsou nejvíce potřeba, jako třeba na zdravotnictví, vědu a výzkum či opravy silnic. Ani vykladači horoskopů tou dobou neměli potuchu o pandemii 2020.

Tlak na veřejné rozpočty je nyní enormní v každé vyspělé zemi. V ekonomikách operujících hluboko pod úrovní potenciálního HDP se argumenty pro fiskální expanzi hledají snadno. Ale zejména v takových dobách bychom se měli snažit o co nejlepší fiskální politiku.

Agentura Moody’s, která nám před rokem rating zvýšila, nyní uvádí, že schválený daňový balíček je z hlediska kreditu České republiky negativní, neboť pokles příjmů rozpočtu bude výrazně vyšší než potenciální pozitivní dopad na soukromou spotřebu. Najdou se ekonomové, kteří s takovým hodnocením nesouhlasí. Nicméně pokud jsme pozitivně přijímali zvýšení ratingu, pak budeme muset unést i jeho snížení, které je opravdu velmi reálné. Není to katastrofa, ale schválně si znegujte to, čím jsme se chlubili před rokem!

Otázky znějí: Mohla být fiskální expanze provedena efektivněji? Mohlo ministerstvo lépe vysvětlovat a plánovat svou rozpočtovou politiku? Připomeňme, že ministerstvo odložilo i tvorbu prognózy, což kredibilitě rovněž neprospělo.

Autor je ekonom Komerční banky