Fitch hlásí rekordní zhoršení stavů veřejných financí. Agentura snížila hodnocení 33 zemí

Fitch, rating

Fitch, rating

Ratingová agentura Fitch
2
Fotogalerie

Šíření pandemie koronaviru a následná mohutná veřejná finanční pomoc, která má udržet soukromé firmy při životě, už se promítly do hodnocení ratingových agentur. V první polovině roku agentura Fitch snížila úvěrové hodnocení hned 33 vládám a dalším 40 zemím zhoršila výhled na negativní.

To, že je situace mimořádná, dokládá fakt, že Fitch v negativním výhledu tolik zemí pohromadě nikdy neměla. „Stejně tak jsme nikdy v historii nesnížili za jeden rok pásmo 33 vládám. Letos jsme to stihli za první pololetí,“ řekl pro CNBC šéf oddělení státních ratingů James McCormack. Zhoršení ratingu se týká například Velké Británie, Austrálie nebo Hongkongu.

Fitch očekává, že zdraví veřejných financí se zhorší u všech 119 zemí, které sleduje. Všechny státy totiž vynakládají velké částky minimálně na prevenci šíření viru. Státy, které plánovaly rozpočtový přebytek, tak nyní musejí počítat s tím, že bude minimálně nižší. Většina zemí však naopak prohloubí už předtím očekávané zadlužení. Krom toho má také rekordní množství států zbankrotovat, očekává Fitch. Dosud se tak už stalo v Argentině, Libanonu a v Ekvádoru.

Mezinárodní měnový fond (MMF) už dříve varoval, že opatření, která zavedly státy v boji proti šíření koronaviru, budou mít mnohem větší dopady, než se čekalo. Světový veřejný dluh by tak mohl vzrůst na rekordní úroveň sta procent globálního HDP, sdělil ve své zprávě MMF.

Podle McCormacka bude nyní důležité, jak vlády sníží svůj dluh v budoucích časech růstu. „Klíčové pro ratingy bude hlavně to, až se státy dostanou do rostoucí části hospodářského cyklu,“ doplnil.

Byť České republice Fitch rating dosud nesnížila, průběžné výsledky financování naznačují, že tento stav nemusí trvat dlouho. Ministerstvo financí ve středu oznánilo, že dosavadní schodek ke konci června stoupl na 195,2 miliardy korun z květnových 157,4 miliardy korun. Na konci roku navíc může být ještě hůř. Sněmovna tento týden pustila do druhého čtení návrh na zvýšení schodku na 500 miliard korun.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.