Akcie, měny & názory Michala Skořepy: Fronta na zmrzlinu

Lodě v hamburském přístavu

Lodě v hamburském přístavu Zdroj: Reuters

Hamburk
Přístav v Hamburku (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Ještě před rokem si český a německý růst HDP byly blízko: 2,4 procenta a 2,0 procenta. Dnes je rozdíl daleko větší: 2,8 procenta a 0,7 procenta. A český a německý průmysl rostl stejným tempem kolem dvou procent; dnes roste český průmysl pořád tempem kolem dvou procent, zatímco ten německý se v květnu smrskl meziročním tempem o – 4,4 procenta.

Jak to, že německá ekonomika má rýmu a ta česká nemá chřipku? Že by se porušilo pevné napojení na našeho velkého západního souseda?

Nikoli. Vysvětlení paradoxu zpomalujícího Německa a nezpomalujícího Česka je jiné. Najdeme ho v trochu nestandardní statistice, která si v posledních letech zaslouží mnohem více pozornosti, než se jí dostává: jde o šetření ČSÚ mezi firmami ohledně bariér jejich růstu.

V období 2009–2016 firmy jako bariéru uváděly zdaleka nejvíc nedostatečnou poptávku. V posledních zhruba třech letech ale problém nedostatečné poptávky výrazně zeslábl a do popředí se postupně prodral nedostatek zaměstnanců. Po celý rok 2018 už nedostatek zaměstnanců vycházel oproti slabé poptávce dokonce jako mírně významnější bariéra. A v druhé polovině loňského roku začala na významu stoupat ještě další nezvyklá bariéra: nedostatek materiálu nebo zařízení.

Tato čísla lze číst následovně: Česko se v minulých letech octlo v pozici zmrzlináře, jehož produkce byla tak populární, že neměl dost lidí na to, aby obsloužil všechny zájemce. A tak se před jeho obchodem vytvořila dlouhá fronta. Teď mají někteří zájemci (zejména z Německa) doma potíže, a tak z fronty odcházejí: bariéra nedostatku lidí v oné statistice mírně zeslábla a bariéra nízké poptávky mírně narostla.

Fronta se tedy zkracuje. Ale pořád je to fronta. Pro českou makrozmrzlinárnu to značí, že se v ní pořád ještě musí dělat poměrně naplno. Doufejme, že než fronta zmizí úplně, němečtí a jiní zájemci své potíže vyřeší a zase přijdou.

Autor je ekonom České spořitelny.