Akcie, měny & názory Miroslava Frayera: Čína má stále co nabídnout

Čínská burza

Čínská burza Zdroj: profimedia.cz

Šanghajská burza
2
Fotogalerie

Čínskému akciovému trhu se od začátku roku daří. Mnoho indexů si letos polepšilo výrazně přes dvacet procent, v některých případech překonaly i 30procentní hranici. Nabízí se tak otázka, zda existuje prostor pro jejich další růst.

Z pohledu nabízených rizikových prémií se čínské akcie jeví jako velmi atraktivní – valuace jsou vzhledem k investičnímu riziku stále levné. Za pozitivní faktory bychom označili přetrvávající uvolněnou fiskální politiku, prostřednictvím které míří do ekonomiky velké množství finančních prostředků, například do veřejné infrastruktury.

Z pohledu kapitálových toků je pozitivum zvyšující se otevřenost trhu zahraničním investorům, což se mimo jiné promítá i do zařazování čínských akcií do světových benchmarkových indexů, respektive zvyšování jejich váhy v nich. Pasivní investiční fondy tak budou muset alokovat více prostředků ve prospěch Číny. Zajímavým postřehem je i to, že čínské akcie jsou v současné době mnohem méně korelovány s vývojem amerických akcií než ostatní trhy. Náš předpoklad uzavření obchodní dohody mezi USA a Čínou by měl také podpořit čínský trh.

Zajímavým by mohl být i trh s čínskými státními dluhopisy. Těm se již dařilo v kontextu zpomalující ekonomiky, na což tamní centrální banka reagovala uvolňováním měnové politiky. Očekáváme, že v tom bude pokračovat, a to zejména ve snižování povinných minimálních rezerv doprovázeném nižšími sazbami.

Nelze opominout, že Čína patří mezi rozvíjející se trhy s vysokou volatilitou a rizikovostí, i tak má svá opodstatnění se jí ve svých investičních rozhodováních nevyhýbat.